Μαύρες και σοκαριστικές οι προβλέψεις για όσα θα συμβούν στην Ευρωζώνη το επόμενο χρονικό διάστημα

ε χαμηλό 17 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, η οποία συρρικνώθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά μετά τα lockdown της πανδημίας στις αρχές του 2021, καθώς οι εταιρείες έχουν πληγεί από το αυξανόμενο κόστος και την πτώση των παραγγελιών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Ιούλιο, από 52,0 τον Ιούνιο. Η μέτρηση ήταν κάτω από όλες τις προβλέψεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, που εκτιμούσαν πιο μέτρια πτώση στις 51,0 μονάδες.

Υπενθυμιζεται ότι η τιμή του δείκτη κυμαίνεται μεταξύ 0 και 100, και όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής 50 υποδεικνύει γενική ανάπτυξη της συγκεκριμένης μεταβλητής σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ένδειξη κάτω από το 50 υποδεικνύει γενική μείωση.

Ο δείκτης για την Ευρωζώνη έπεσε κάτω από το 50 για πρώρη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν οι επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν τους περιορισμούς του Covid-19.

Ο PMI που καλύπτει τον κλάδο υπηρεσιών κατάφερε να παραμείνει σε μικρή ανάπτυξη με μέτρηση 50,6 μονάδες τον Ιούλιο από 53,0 έναν μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για χαμηλό 15 μηνών.

Ο PMI που καλύπτει τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στις 49,6 μονάδες τον Ιούλιο, από 52,1 τον προηγούμενο μήνα.

Το απροσδόκητα χειρότερο αποτέλεσμα αυξάνει τις ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη είναι πιθανό να οδηγείται σε ύφεση. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την ευπάθεια της οικονομίας της Ευρωζώνης με την απότομη χαλάρωση των μέτρων τόνωσης μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχολιάζει το Bloomberg.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται έτοιμη να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε τον Ιούλιο και οι δείκτες που κοιτάζουν προς το μέλλον υποδηλώνουν χειρότερα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Κρις Γουιλιασμον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ