Μασκ, Γκέιτς και Ζάκερμπεργκ συζητούν με το Κογκρέσο τους κινδύνους της ΑΙ

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ υποδέχεται την Τετάρτη στο Καπιτώλιο τους ηγέτες του τεχνολογικού τομέα των ΗΠΑ, ανάμεσά τους τους επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και της Alphabet Σουντάρ Πιτσάι, για κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση με θέμα την θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) από το Κογκρέσο.

«Για το Κογκρέσο η θέσπιση νομοθεσίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα από τα πλέον περίπλοκα και σημαντικά θέματα που έχει ποτέ αντιμετωπίσει το Σώμα» δήλωσε ο Τσακ Σούμερ.

Τα μέλη του Κογκρέσου αγωνίζονται να μετριάσουν τους κινδύνους από την αναδυόμενη τεχνολογία που γνώρισε έκρηξη σε επενδύσεις και καταναλωτικό ενδιαφέρον μετά την εμφάνιση του ChatGPT της OpenAI.

Αυτό που επιδιώκει το Κογκρέσο είναι η προστασία από επικίνδυνα deepfakes, παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίες και επιθέσεις σε υποδομές κρίσιμης σημασίας.

Προσκεκλημένοι είναι επίσης ο Σαμ Όλτμαν της OpenAI, ο Γένσεν Χουάνγκ της Nvidia, ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft, ο Άρβιντ Κρίσνα της IBM , ο Μπιλ Γκέιτς, η πρόεδρος της AFL-CIO Λιζ Σούλερ και οι γερουσιαστές Μάικ Ράουντς, Μάρτιν Χάινριχ και Τοντ Γιανγκ.

Ο Τσακ Σούμερ, ο οποίος συζήτησε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης με τον Μασκ τον Απρίλιο, θέλει να συζητήσει «γιατί το Κογκρέσο πρέπει να δραστηριοποιηθεί, τι ερωτήματα πρέπει να τεθούν και πώς θα οικοδομηθεί συναίνεση για ασφαλή καινοτομία».

Διακόπτες ασφάλειας

Τον Μάρτιο, Έλον Μασκ και ομάδα ειδικών και στελεχών του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης πρότειναν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη ισχυρότερων από το OpenAI και το ChatGPT-4 συστημάτων, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία.

Αυτήν την εβδομάδα, το Κογκρέσο οργανώνει τρεις ξεχωριστές ακροάσεις σχετικά με την ΑΙ. Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε στην υποεπιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας ότι το Κογκρέσο πρέπει «να ζητήσει φρένα ασφαλείας για την ΑΙ που θα ελέγχει ή θα διαχειρίζεται τις κρίσιμης σημασίας υποδομές».

Ο Μπραντ Σμιθ παρέβαλε τις ασφαλιστικές δικλείδες της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις «ηλεκτρικές ασφάλειες στα κτήρια, τα φρένα έκτακτης ανάγκης στα σχολικά λεωφορεία και τα συστήματα αποτροπής σύγκρουσης σε αεροπλάνα».

Οι ρυθμιστικές αρχές αγωνίζονται να σχεδιάσουν κανόνες που θα διέπουν την χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δημιουργεί συνθετικά κείμενα και εικόνες των οποίων η προέλευση μπορεί να είναι μη ανιχνεύσιμη.

Οι Adobe, IBM, Nvidia και πέντε ακόμη εταιρείες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι υπέγραψαν τις δεσμεύσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ΑΙ, οι οποίες απαιτούν την λήψη μέτρων για να διασφαλισθεί ότι τα προϊόντα ΑΙ είναι ασφαλή και δεν θα χρησιμοποιούνται για καταστροφικούς στόχους πριν κυκλοφορήσουν. Οι Google, OpenAI και Microsoft υπέγραψαν τις δεσμεύσεις αυτές τον Ιούλιο.

Ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται επίσης την έκδοση προεδρικού διατάγματος σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...