Μέσα στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ η εργασία στην Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί

«Μέσα στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η Εργασία στην Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί, το επίπεδο ζωής των εργαζομένων έχει καταβαραθρωθεί, οι έλεγχοι για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία έχουν ατονήσει, ενώ πλείστα όσα δικαιώματα, που προστάτευαν τον κόσμο της εργασίας, έχουν καταργηθεί»

Αυτά τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή και την οποία υπογράφει το σύνολο των βουλευτών του, με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο.

Στην επίκαιρη ερώτηση, που απευθύνεται στην νέα υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σημειώνεται ότι: «Οι δείκτες μιλούν από μόνοι τους: Μόνο για το 2023 στη χώρα μας καταγράφηκαν 179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες, ενώ το 2024 προμηνύεται επίσης δυσοίωνο σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση (2023) του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση, η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Ενώ, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάλι, οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ώρες εργασίας (41) και τελευταίοι σε επίπεδων μισθών. Το 2023 είχαμε μείωση πραγματικών μισθών κατά 0,2%, όταν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είχαν αύξηση 5,9%. Το 47% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Οι Συλλογικές Συμβάσεις καλύπτουν το 25% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 80%. Το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση και αμείβονται με 400-800 ευρώ, την ώρα που το περίφημο ξεπάγωμα των τριετιών εφαρμόζεται από λίγους, όταν οι περισσότεροι εργοδότες οδηγούν τους εργαζόμενους σε απολύσεις».

«Αντί στην χώρα μας να συζητάμε πώς ένας εργαζόμενος θα ζει αξιοπρεπώς με τον μισθό του, δουλεύοντας 8ώρο- ή και λιγότερες ώρες όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη-, πώς θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις και πώς θα προστατεύονται οι ζωές των εργαζομένων, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ακολουθεί πιστά το σχέδιο Πισσαρίδη, ευνοώντας τα μεγάλα συμφέροντα και τους μεγαλο-εργοδότες, στοχεύει στην υποτίμηση της εργασίας και στην δημιουργία φτηνών εργατικών χεριών, χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις», επισημαίνεται στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και προστίθεται: «Ρυθμίσεις όπως Νομιμοποίηση απλήρωτων υπερωριών, Κατάργηση 5νθημέρου, Επιβολή 10ωρης ή και 13ωρης/24ωρο απασχόλησης, επέκταση 6ημερης ή και 7ημερης εργασίας, Κατάργηση αιτιολόγησης κατά την απόλυση, Νομιμοποίηση όλων των “λευκών συμβάσεων”, Συμβάσεις μηδενικών ωρών με εργαζόμενους 24/7, Υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, Αποδυνάμωση των ΣΣΕ, ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης, έχουν δημιουργήσει ένα άναρχο, αυθαίρετο και αρνητικό σκηνικό για τον σημερινό εργαζόμενο».

«Μπροστά σε όλα αυτά και υπερασπιζόμενη τον κόσμο της εργασίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει Επίκαιρη Επερώτηση προτάσσοντας τις προτάσεις της για την Εργασία και για τις ζωές των εργαζομένων. Η χώρα, η κοινωνία και οι εργαζόμενοι, δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές της ΝΔ που οδηγούν σε “ειλωτεία” και φτωχοποίηση. Χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή και απεμπλοκή της εργατικής νομοθεσίας από αυτό το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθεί η ΝΔ σήμερα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...