Λευκός Οίκος: «Τεράστια πρόοδος» στις συνομιλίες για ειρήνευση – Απομένουν «ευαίσθητες αλλά όχι ανυπέρβλητες» λεπτομέρειες

Οι ΗΠΑ φέρνουν Ουκρανία και Ρωσία στο ίδιο τραπέζι – Αισιοδοξία για συμφωνία, συνεχείς επαφές στο Άμπου Ντάμπι


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος» στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν την προηγούμενη εβδομάδα να φέρουν τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι.
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Κάρολαϊν Λέβιτ, δήλωσε μέσω X ότι απομένουν «ορισμένες ευαίσθητες, αλλά όχι ανυπέρβλητες λεπτομέρειες», οι οποίες θα απαιτήσουν νέες στοχευμένες συζητήσεις ανάμεσα στις τρεις πλευρές.
Η διατύπωση αυτή υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί το πλαίσιο συμφωνίας ώριμο, αλλά όχι ακόμη πλήρως ολοκληρωμένο.


Η στάση του Κιέβου και η υποστήριξη στην «ουσία του πλαισίου για την ειρήνη»

Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, το Κίεβο υποστηρίζει την ουσία του διαμορφωμένου «πλαισίου για την ειρήνη».
Η δήλωση αυτή λειτουργεί ως επιβεβαίωση ότι η Ουκρανία θεωρεί τις βασικές παραμέτρους της πρότασης συμβατές με τις θέσεις της, γεγονός που ενισχύει τη δυναμική των διαπραγματεύσεων.
Παραμένουν, ωστόσο, ζητήματα τα οποία αφορούν λεπτές ισορροπίες, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται «ευαίσθητα», με την αμερικανική πλευρά να επιμένει πως δεν αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια.


Οι συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι και το θετικό κλίμα των επαφών

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται στο Άμπου Ντάμπι από το βράδυ της Δευτέρας προχωρούν «καλά».
Οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ του υπουργού Στρατού των ΗΠΑ Νταν Ντρίσκολ και ρωσικής αντιπροσωπείας, με αντικείμενο μια πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο αντισυνταγματάρχης Τζεφ Τόλμπερτ δήλωσε ότι «οι συνομιλίες προχωρούν καλά και παραμένουμε αισιόδοξοι», δείχνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε κλίμα που επιτρέπει προοδευτική σύγκλιση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων