Λαβρόφ: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εθχρός μας και ο ελληνικός λαός είναι φίλος μας»

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την οποία χαρακτήρισε εχθρική σε αντίθεση με το ελληνικό έθνος και τους Έλληνες οι οποίοι είναι φιλικοί προς την Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών για πρώτη φορά δημοσίως διαχώρισε τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης από τους Έλληνες πολίτες, την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος, καταλογίζοντας την ευθύνη για την ρίξεις ελληνορωσικές σχέσεις αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ απαντώντας σε μια ερώτηση που αφορούσε τη Μαριούπολη και το ελληνικό στοιχείο της περιοχής και συγκεκριμένα σε μια ατάκα του δημοσιογράφου για το «πόσο ανοιχτή είναι η Ρωσία στη λαϊκή διπλωματία των πολιτών από τις μη φιλικές χώρες», είπε:

«Δεν έχουμε μη φιλικά έθνη. Θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι έχουμε μη φιλικές κυβερνήσεις. Και ποτέ δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα με τους λαούς, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού».

Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα δημοσίευσε την συγκεκριμένη στιχομυθία:

«Απόσπασμα από την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σ.#Λαβρόβ στις 30 Ιουνίου του 2023

Δημοσιογράφος: Παρά τις πιέσεις, οι Έλληνες προσπαθούν να μην ξεχνούν τη μεγάλη ελληνική #διασπορά της περιοχής του Αζόφ. Καταλαβαίνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα πει και δεν θα κάνει τίποτα.

Πόσο ανοιχτή είναι η Ρωσία στη λαϊκή διπλωματία των πολιτών από τις μη φιλικές χώρες; Μπορούν οι Δυτικοευρωπαίοι να έρθουν στη #Μαριούπολη και να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση της πόλης;

Υπάρχουν φοιτητές που θα ήθελαν να επικοινωνήσουν με τους ντόπιους φοιτητές, κάποιοι πρόσφεραν να διδάσκουν τη γλώσσα, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές των ελληνικών εκεί. Με ρώτησαν οι δικηγόροι αν προσκλήθηκαν ξένοι να συμμετάσχουν στη δίκη των Ναζί στο Ροστόφ επί του Ντον;

Με έκπληξη βλέπουμε ότι οι Δυτικοευρωπαίοι έρχονται στη Μόσχα και συναντιούνται με τον Πατριάρχη Μόσχας. Βλέπουμε ότι οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία. Υπάρχουν πρωτοβουλίες από την πλευρά των Ορθοδόξων ηγετών ή οργανώσεων, ειδικά όταν στην Ουκρανία διώκονται Ορθόδοξοι ιεράρχες, κλείνονται οι εκκλησίες και τα μοναστήρια;

Σ.Λαβρόφ: Είπατε ότι σας ενδιαφέρει αν η #Ελλάδα ή η ελληνική λαϊκή διπλωματία μπορούν να παράσχουν βοήθεια στους Έλληνες που ζουν στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας. Αυτές οι λαϊκές διπλωματικές οργανώσεις έδειξαν τέτοια πρωτοβουλία;

Δημοσιογράφος: Οργανωτικά όχι. Αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται, ανησυχούν…

Σ.Λαβρόβ: Αν σας ρωτούν, συμβουλέψτε τους να μη ρωτούν, αλλά να διατυπώσουν πώς είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, τι και πού είναι έτοιμοι να κάνουν. Τέτοιες προτάσεις μπορούν να μεταφερθούν μέσω του Πρέσβη μας.

Ο καρδινάλιος από το Βατικανό ήρθε να συναντηθεί με τη ρωσική ηγεσία και τον Πατριάρχη Κύριλλο μετά από το αίτημα του Πάπα. Συναντιόμαστε τόσο με την εβραϊκή, όσο και με τη μουσουλμανική κοινότητα. Οι κοινότητες που ενδιαφέρονται για επαφές έχουν πάντα την ευκαιρία να τις πραγματοποιήσουν.

Από την παγκόσμια #Ορθοδοξία, την οποία θεωρείται ο #Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, δεν θυμάμαι προτάσεις για συνδρομή, επαφές για διευκρίνιση των γεγονότων ή ανταλλαγή απόψεων.

Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Γνωρίζετε ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως βρίσκεται στην στενότερη επαφή με τις #ΗΠΑ που τον χρηματοδοτούν. Κάνει τα πάντα για να καταστρέψει την παγκόσμια Ορθοδοξία. Αυτό είναι προφανές.

Οι Αμερικανοί ήδη δεν το κρύβουν. Έχουν και τον εκπρόσωπο της θρησκευτικής ελευθερίας που κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Προσπαθεί να διαπραγματευτεί με όλες τις Ορθόδοξες τοπικές εκκλησίες, ώστε να προωθήσουν την ιδέα του με κάθε έννοια «διαζυγίου» με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εάν εσείς και οι συνάδελφοί σας ενδιαφέρεστε για να υλοποιήσετε τα ανθρωπιστικά προγράμματα στη Ρωσία (τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας κτλ.), δεν βλέπω κανένα πρόβλημα να εκφράσετε τις σχετικές προτάσεις και να μας τις απευθύνετε.

Ρωτάτε αν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιες προτάσεις από τους πολίτες μη φιλικών χωρών. Δεν έχουμε μη φιλικά έθνη. Θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι έχουμε μη φιλικές κυβερνήσεις. Και ποτέ δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα με τους λαούς, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα το δείτε στα κανάλια – Σκληρή γραμμή από Μαξίμου και μεγαλοεπιχειρηματίες υπέρ Λατινοπούλου μέχρι τις εθνικές εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν...

Η Νάνσυ «καίει» με την ατζέντα της την VIP Αθήνα

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Ο Ανδρουλάκης μοιράζει αντικρουόμενα ρεπορτάζ στα μαγαζιά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....