Κύκλωμα εκβιαστών: Σαρωτικές αλλαγές στην Περιφέρεια Αττικής – Αναστολή κομματικής ιδιότητας για 2 μέλη του ΠΑΣΟΚ

Μεγάλες αλλαγές και μετακινήσεις στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής προχωρά άμεσα ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, μετά και τη σύλληψη συνολικά 12 υπαλλήλων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, για ανάμιξή τους στο κύκλωμα εκβιαστών, ενώ όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, δύο μέλη του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται στην υπόθεση των χρηματισμών.

Με την γνωστοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών και οι 12 εμπλεκόμενοι με υπογραφή Ν. Χαρδαλιά, τέθηκαν άμεσα σε αργία. Εννέα εξ αυτών, εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και οι τρεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα.

Ο περιφερειάρχης σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πρώτη στιγμή ενημερωνόταν για την πορεία των ερευνών, συμβάλλοντας στην έκβασή τους. «Μηδενική ανοχή σε κάθε παράνομη ενέργεια, που αμαυρώνει το κύρος της Περιφέρειας και προσβάλλει τους πολίτες» ήταν το μήνυμα Χαρδαλιά, ο οποίος επιβλέπει προσωπικά όλες τις αλλαγές που προωθούνται στην υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας.

Μετά την πρόσφατη «σκούπα» στη Διεύθυνση Μεταφορών, ο περιφερειάρχης στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Στοχος είναι η απόλυτη διαφάνεια, ενώ με τροποποίηση των εσωτερικών διαδικασιών δεν θα αφήνεται κανένα περιθώριο στην εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών.

Οι επικείμενες αλλαγές δρομολογούνται στους παρακατω τρεις άξονες:

  • Θεσπίζονται δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς
  • Ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα
  • Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή.

Δύο μέλη του ΠΑΣΟΚ στη σπείρα, αναστέλλεται η κομματική τους ιδιότητα

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως δύο μέλη του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται στην υπόθεση των χρηματισμών.

Πρόκειται για δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, συνδικαλιστές της ίδιας παράταξης, έναν αρχαιολόγο και έναν εργατοτεχνίτη, οι οποίοι και οι δύο κατηγορούνται για «δωροληψία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος». Τα δύο αυτά άτομα δεν περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ μόλις έγινε γνωστό πως δύο μέλη του κόμματος εμπλέκονται στη σπείρα που εκβίαζε μαγαζάτορες ανέστειλε την κομματική τους ιδιότητα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ

«Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας».

Εντωμεταξύ, τα δύο αυτά πρόσωπα τέθηκαν σε αναστολή των καθηκόντων τους και από το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Η σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης αναφέρει: «Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής».

Τα «τεφτέρια» του κυκλώματος

Στο κύκλωμα που ήταν μέλη υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, φέρονται να εκβίαζαν συστηματικά καταστηματάρχες για να τους δίνουν ποσά.

Συγκεκριμένα, η μία εκ των συλληφθέντων είχε συγκροτήσει και διεύθυνε μαζί με ένα ακόμη άτομο εγκληματική οργάνωση στην οποία εκτός των δημοτικών αστυνομικών, είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί υπάλληλοι διάφορων Δημοσίων Υπηρεσιών, όπως Υπηρεσιών Δόμησης, Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου, καθώς και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. έχει και τα τεφτέρια του κυκλώματος, τα σημειώματα, γραπτά και ηλεκτρονικά, που μια εκ των διευθυντικών μελών της οργάνωσης κράταγε τις… σημειώσεις της, για τα χρωστούμενα από τους εκβιασμούς, τις ταρίφες που ζητούσαν από τους καταστηματάρχες κ.λπ.

Όπως και οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος που αποκαλύφθηκαν από χθες προκαλούν σοκ, έτσι και τα… τεφτέρια τους δημιουργούν αίσθηση, καθώς φανερώνουν την πλήρη οργάνωση που είχε η εγκληματική οργάνωση, τα ποσά που ζητούσαν από τους μαγαζάτορες, αλλά και τη μοιρασιά που έκαναν στη συνέχεια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...