Έξω από τη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενσαρκώνει έναν σίγουρο για τον εαυτό του ευρωπαίο πολιτικό άνδρα. Μέσα στη χώρα, θεωρείται όλο και περισσότερο «βάρος».
Μετά την απόφαση «βόμβα» του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία μετά την βαριά ήττα του στις ευρωεκλογές 2024, οι σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην καταστροφή.
«Δεν θα δείτε το πρόσωπο του Μακρόν στις αφίσες της προεκλογικής μου εκστρατείας, αυτό μπορώ να σας το πω», τόνισε βουλευτής που ανήκει στο συνασπισμό του Γάλλου προέδρου.
«Το Ελιζέ δεν έχει κατανοήσει πραγματικά τη διάθεση “κατά του προέδρου” στη Γαλλία», δήλωσε αξιωματούχος – που δεν θέλησε να κατονομαστεί – της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Renaissance του Μακρόν.
Από το βράδυ της Κυριακής, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όπου ο Μακρόν είδε το κόμμα του να συντρίβεται από την ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν, η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτική δίνη.
Το Politico αναλύει το κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία σε άρθρο του με τίτλο «Είναι ο Μακρόν πολύ τοξικός για να κερδίσει;».
«Είναι πολύ τοξικός για να κερδίσει;»
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι βλέπουν τον πρόεδρό τους ως υπερόπτη και αυταρχικό, και ως αλεξικέραυνο για τα αισθήματα κατά της ελίτ που έχουν αναδευτεί στον απόηχο πολλών κρίσεων, όπως η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων και η πανδημία του κορονοϊού, που έπληξαν τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια.
Η απροθυμία του να αλλάξει πορεία μπροστά στις εκτεταμένες διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πέρυσι ενίσχυσε την άποψη ότι είναι απόμακρος και χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας ενώ ο τόνος του μπορεί να φανεί αλαζονικός και ελιτίστικος.
Μπορεί ο ίδιος, όπως αναφέρει το Politico, να εκτιμά ότι οι εκλογές ενδεχομένως να αντιστρέψουν το ακροδεξιό ρεύμα και συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, ωστόσο, ο φόβος στο δικό του στρατόπεδο είναι ότι ενδεχομένως να συμβεί το ακριβώς αντίθετο.
«Εάν ο πρόεδρος θέσει τον εαυτό του μπροστά, είναι ένα τεράστιο ρίσκο», δήλωσε ο Mathieu Gallard, αναλυτής ερευνών στην Ipsos. «Το σίγουρο είναι ότι αν εμπλακεί, θα φέρει τον κόσμο απέναντι του», πρόσθεσε.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν θα μπορούσε να πληγεί από τη νέα εκλογική αναμέτρηση και ότι θα μπορούσε ακόμη και να καταλήξει τρίτη δύναμη της γαλλικής πολιτικής, πίσω από την ακροδεξιά και ενδεχομένως την αριστερά.
Για πολλούς συμμάχους και πρώην υποστηρικτές, η τρομερή αυτοπεποίθηση του Μακρόν μετατρέπεται σε άρνηση της πραγματικότητας που τον τυφλώνει απέναντι στην αντιπάθεια που προκαλεί.
Η απόφαση να πάει στις κάλπες είναι «η παραληρηματική πράξη ενός ανθρώπου που έχει βγει νοκ άουτ από την ήττα», σχολίασε ένας πρώην υπάλληλος του Ελιζέ.
Όπως φαίνεται από τη στιγμή της ανακοίνωσης του Μακρόν για εκλογές, σύμμαχοί του εξέφρασαν με σαφήνεια τη θέση τους.
Ένας από αυτούς, σύμφωνα με το Politico, ήταν ο Φρανσουά Μπαϊρού, βασικός σύμμαχος και ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Γάλλου προέδρου, ο οποίος βρέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων το βράδυ της Δευτέρας για να στείλει το δικό του μήνυμα.
Ο Μακρόν «δεν πρέπει να εμπλακεί πολύ στην προεκλογική εκστρατεία», φέρεται να είπε, σύμφωνα με πηγή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται να συζήτησε την αναγκαία «απομακρονοποίηση» με τους βουλευτές του.
«Όσο περισσότερο μιλάει, τόσο περισσότερο χάνουμε μονάδες [στις δημοσκοπήσεις]», δήλωσε σύμβουλος βουλευτή της Αναγέννησης (Renaissance).
Οι Γάλλοι δεν ξεχνούν το παρελθόν του Μακρόν
Ο Μακρόν έχει κατηγορηθεί για κακούς χειρισμούς σε μια σειρά κρίσεων, πολλές εκ των οποίων προκλήθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση.
Μία εξ αυτών ήταν το συνταξιοδοτικό που έβγαλε τους Γάλλους στους δρόμους, ωστόσο, ο Μακρόν τους αγνόησε και χρησιμοποιώντας μια συνταγματική κερκόπορτα πέρασε τον νόμο χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Οι Γάλλοι, φαίνεται να θεωρούν τον Μακρόν περισσότερο ως πρόεδρο των πλουσίων και όχι ως έναν άνθρωπο που προήλθε από τον λαό.
Ήταν επενδυτικός τραπεζίτης πριν ασχοληθεί με την πολιτική και ορισμένες από τις πολιτικές για τις φορολογικές περικοπές έχουν υποδαυλίσει την άποψη ότι ενδιαφέρεται να βοηθήσει δισεκατομμυριούχους, όπως ο Μπερνάρ Αρνό.
Ούτε και η ευφράδεια του φαίνεται να λειτουργεί υπέρ του.
Ο Μακρόν, πάντως, παρά τους όποιους φόβους και αντιρρήσεις, φαίνεται να έχει το δικό του σχέδιο για την προεκλογική εκστρατεία. Σήμερα Τετάρτη (12.06.2024) αναμένεται να παραχωρήσει ομιλία για τη μάχη κατά της ακροδεξιάς. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα, σχεδιάζει να κάνει τρεις εμφανίσεις την εβδομάδα.
Αν και η προεδρία δεν είναι διακύβευμα στις εκλογές, η αξιοπιστία του Μακρόν είναι. Ο ίδιος πάντως διαψεύδει τις φήμες περί παραίτησης, εάν το κόμμα του συντριβεί.
«Πάω για να κερδίσω», δήλωσε στο περιοδικό Figaro.
Σύμφωνα με το Politico, ο κίνδυνος είναι σαφής: Ο Μακρόν συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές η οποία αποδείχθηκε καταστροφή για το κόμμα του.
Ήδη, έχει υποστεί δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακόμη. «Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει χάσει την αύρα που είχε το 2017» όταν εξελέγη για πρώτη φορά, δήλωσε ο Gallard, αναλυτής ερευνών στην Ipsos.
Τι θα συμβεί αν χάσει ο Μακρόν
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός – της Μαρίν Λε Πεν με πρόεδρο τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά – θα γίνει για πρώτη φορά η επικεφαλής δύναμη στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.
Ο προεδρικός συνασπισμός του Μακρόν θα είναι στήθος με στήθος με το αριστερό μπλοκ.
Δεκάδες βουλευτές του θα μπορούσαν να χάσουν τις έδρες τους.
«Μας “τιμωρούν”», δήλωσε ένας σύμβουλος του κόμματος, «για ένα λάθος που είναι δικό του».