Κόλαφος για την Ελλάδα από το CNBC: «Ο αμφιλεγόμενος νόμος» – Τεράστιο βήμα οπισθοδρόμησης το 6ήμερο

«Η Ελλάδα σε μία αμφιλεγόμενη απόφαση υιοθέτησε την εξαήμερη εργασία για ορισμένες επιχειρήσεις σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την απασχόληση», τονίζει το CNBC σε άρθρο του υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που εφαρμόζει 6ημερη εργασία.

«Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, έρχεται κόντρα σε μία παγκόσμια τάση που θέλει τις επιχειρήσεις να δοκιμάζουν εργασιακή εβδομάδα λιγότερων ημερών», αναφέρει το CNBC, ενώ προσθέτει ότι ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους ιδιωτικών επιχειρήσεων να εργαστούν για επιπλέον 2 ώρες ημερησίως ή να κάνουν μία επιπλέον 8ωρη βάρδια.

Αυτό πρακτικά, όπως εξηγεί, «σημαίνει ότι το παραδοσιακό 40ωρο εργασίας ανά εβδομάδα επεκτείνεται σε 48ωρο για ορισμένες επιχειρήσεις». Οι υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία της 6ημερης εργασίας.

«Η φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκη έχει πει ότι το μέτρο είναι φιλικό προς τους εργαζομένους και ταυτόχρονα βαθιά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη…Ωστόσο εργατικά συνδικάτα και πολιτικοί παρατηρητές έχουν επικρίνει σφόδρα την κίνηση».

ανεργία στην Ελλάδα

Η σκληρή κριτική για την Ελλάδα

«Τεράστιο βήμα οπισθοδρόμησης»

Εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο, σε σχετικό αίτημα του CNBC. Ο Γιώργος Κατσαμπέκης, λέκτορας ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής στο Loughborough University της Βρετανίας, σε δηλώσεις του στο CNBC περιέγραψε την υιοθέτηση του νέου νόμου ως «τεράστιο βήμα προς οπισθοδρόμησης» για ένα εργατικό δυναμικό που ήδη εργάζεται τις περισσότερες ώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το CNBC σημειώνει πως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερο από εκείνους στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Κατά μέσο όρο εργάστηκαν 1.886 ώρες το 2022, έναντι μέσου όρου 1.811 ωρών στις ΗΠΑ και 1.571 ωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι γελοίο»

«Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες από κάθε άλλον στην Ευρώπη. Τώρα μπορεί να αναγκαστούν να εργάζονται και 6η μέρα. Αυτό είναι γελοίο και έρχεται κόντρα στην τάση προς 4ημερη εργασία στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες», έγραψε στο X o Tzon O’ Μπρέναν, καθηγητής δικαίου της Ε.Ε. στο Maynooth University της Ιρλανδίας.

Έκθεση του think tank διεπίστωσε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο μεγαλύτερο πείραμα 4ημερης εργασίας στον κόσμο, είχαν αποφασίσει να κάνουν το ΄μετρο μόνιμο. Στο σύνολό τους οι CEOs και product managers είπαν ότι η 4ημερη εργασία είχε θετικό αντίκτυπο στην επιχείρησή τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς περιέργραψαν τον αντίκτυπο ως «πολύ θετικό».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...