Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

Στάση αναμονής από το Ισραήλ για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν την περιοχή, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και προτεραιότητα παραμένει η απελευθέρωση των ομήρων.

Ο πόλεμος συνεχίζεται για 18η ημέρα, και την περασμένη νύχτα δυνάμεις του Ισραήλ έπληξαν καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως δεν μπορεί να συζητηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα παρά αφού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι της Χαμάς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ. Πολλά είναι τα μέτωπα που είναι ανοικτά για το Ισραήλ με τον πόλεμο να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Τα τρία πιο σημαντικά και δύσκολα διαχειρίσημα είναι στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, στη Δυτική Όχθη αλλά οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται περιφερειακά από Συρία, Ιράκ εναντίον αμερικανικών βάσεων.

Βίντεο της Χαμάς με την απελευθέρωση δύο Ισραηλινών γυναικών

Η Χαμάς ανακοίνωσε αργά το βράδυ την απελευθέρωση άλλων δύο γυναικών, που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και έκτοτε κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 πρόκειται για δύο Ισραηλινές, την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λέφσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ. Το αιγυπτιακό κανάλι AlQahera News έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την απελευθέρωση τους ενώ οι δύο γυναίκες βρίσκονταν σε ασθενοφόρα στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα και από εκεί μεταφέρθηκαν στο Τελ Αβίβ με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Θρίλερ με την απελευθέρωση ακόμη 50 ομήρων

Φαίνεται πως κατέρρευσαν οι διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση ακόμη 50 ομήρων από τη Χαμάς γιατί η οργάνωση ζήτησε ως αντάλλαγμα να της δοθούν καύσιμα. Κάτι το οποίο το Ισραήλ απέρριψε και έληξε η συζήτηση, προς το παρόν τουλάχιστον, για την απελευθέρωση επιπλέον ατόμων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα άτομα που θα απελευθερώνονταν τώρα είναι κάτοχοι είτε διπλής υπηκοότητας, είτε ξένης εθνικότητας.

Μπάιντεν: «Όχι κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι»

Συνομιλίες περί κατάπαυσης του πυρός στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος.

Στο Ισραήλ ο Μακρόν

Στο Ισραήλ βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς είχε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές για τον παλαιστινιακό λαό, που έχει προδοθεί από τη Χαμάς», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ