«Κεραυνοί» από τον γερμανικό Τύπο για την Σιλιάνοφσκα της Βόρειας Μακεδονίας

«Η κατάργηση της Βόρειας…» τιτλοφορείται το εκτενές άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναφέρεται στην επιμονή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα να παραλείπει το «Βόρεια».

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στις αντιδράσεις, όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπογράμμισε πως ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ περνάει μέσα από τις μεταρρυθμίσεις της αλλά και τον σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει.

Η πλειονότητα του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία δεν πιστεύει σε μια «επιτυχή πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ»

Ωστόσο ο αρθρογράφος τονίζει:

«Η προειδοποίηση της φον ντερ Λάιεν έχει και το δικό της αδύνατο σημείο. Η πλειονότητα του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία δεν πιστεύει πλέον σε μια «επιτυχή πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ», όπως την περιγράφει η επικεφαλής της Κομισιόν. Το 2018 λεγόταν ότι μετά τη μετονομασία του κράτους θα ακολουθούσε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Στη συνέχεια όμως η Γαλλία και μετά η Βουλγαρία άσκησαν βέτο. Ο Μικόσκι και το VMRO προειδοπoιούσαν ήδη από το 2018 για ένα τέτοιο σενάριο».

Δύσκολη η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Παράλληλα η TAZ του Βερολίνου επισημαίνει:

«Το βλέμμα στρέφεται τώρα στον τρόπο με τον οποίο το VMRO-DPMNE θα αντιμετωπίσει το ευαίσθητο θέμα. Πέτυχε μια μεγάλη νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές στα Σκόπια μετά από επτά χρόνια στην αντιπολίτευση. Οι Σοσιαλδημοκράτες που είχαν προηγουμένως τη διακυβέρνηση στα Σκόπια και είχαν φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους. Ο αρχηγός του VMRO και μελλοντικός επικεφαλής της κυβέρνησης στα Σκόπια Κρίστιαν Μικόσκι δεν θέλει να αναφέρει το νέο όνομα του κράτους. Ωστόσο, είναι απίθανο να τολμήσει να καταγγείλει μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι επίσης στρατηγικός στόχος των συντηρητικών».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;