Καταιγιστικός ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις καταστροφικές φωτιές

Μιλώντας στον 98.4 της Κρήτης και στον Γιώργο Σαχίνη ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής του συστήματος meteo, Κώστας Λαγουβάρδος , εξηγεί γιατί οι πυρκαγιές και η τεράστια καταστροφή του Αυγούστου στην Ελλάδα, δεν δικαιολογείται με όρους κλίματος, αφού παρόμοιες καταστάσεις είχαν και άλλες χώρες στη νότιο Ευρώπη και όχι μόνο

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής του συστήματος meteo, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 εξήγησε με επιστημονικά δεδομένα, γιατί οι πυρκαγιές και η τεράστια καταστροφή του Αυγούστου στην Ελλάδα, δεν δικαιολογείται με όρους κλίματος, αφού παρόμοιες καταστάσεις είχαν και άλλες χώρες στη νότιο Ευρώπη και  όχι μόνο. Οι επιστήμονες είπε ο κ. Λαγουβάρδος , δεν έχουν πολιτική σκοπιμότητα ,όταν παραθέτουν επιστμημονικά δεδομένα και αριθμούς,. Το meteo , έδωσε πρόσβαση σε όλους , στα νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν  διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία ενεργοποιεί με ευθύνη του κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε., για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 938.000 στρέμματα , σύμφωνα με την σημερινή επικαιροποίηση.

Από τα συνολικά 938.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

  • 444.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
  • 320.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
  • 83.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Αίσθηση προκαλεί και η παραδοχή του κ. Λαγουβάρδου, πως ενώ υπάρχουν διαρκώς στοιχεία μετεωρολογικά, κλιματικά και άλλα χρήσιμα δεδομένα από τους επιστημονικούς φορείς, για τον σχεδιασμό και την πρόληψη πυρκαγιών αλλά και των έντονων καιρικών φαινομένω, αυτά δεν είναι απευθείας διασυνδεδεμένα ή δεν ζητούνται σε στρατηγική συνεχή βάση από τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και των άλλων κρατικών επιτελείων.

ΠΗΓΗmilitaire.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...