Καταγγελίες για σοβαρά εγκλήματα πολέμου Γαζα

Καταγγελίες για σοβαρά εγκλήματα πολέμου Γαζα. Εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράχθηκαν εναντίον παλαιστινίων δημοσιογράφων και ενός ισραηλινού συναδέλφου τους σε παλαιστινιακά και ισραηλινά εδάφη καταγγέλλει με προσφυγή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF).

Πρόκειται για την τρίτη καταγγελία μέσα στην τελευταία πενταετία. Αυτή η καταγγελία της RSF στο ΔΠΔ αφορά οκτώ Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ και έναν Ισραηλινό δημοσιογράφο που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ενώ κάλυπτε μια επίθεση στο κιμπούτς του από τη Χαμάς.

Στην καταγγελία της, η RSF καλεί επίσης τον εισαγγελέα «να διερευνήσει όλες τις υποθέσεις δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου- συνολικά 34 , σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

Η καταγγελία της RSF αναφέρει λεπτομερώς τις περιπτώσεις δημοσιογράφων που σκοτώθηκανκατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Άλλες υποθέσεις διερευνώνται ακόμη, πριν παραπεμφθούν στο ΔΠΔ. Αρκετοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον Λίβανο, ο οποίος – σε αντίθεση με την Παλαιστίνη – δεν είναι κράτος- μέλος του ΔΠΔ. Η RSF εξετάζει τη δυνατότητα παραπομπής αυτών των υποθέσεων σε άλλες αρμόδιες αρχές.

«Αυτοί οι ρεπόρτερ ήταν θύματα επιθέσεων που ισοδυναμούσαν –τουλάχιστον– σε εγκλήματα πολέμου που δικαιολογούν έρευνα από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», τονίζει μεταξύ άλλων η RSF στην ανακοινωση της και ο γενικός γραματέας της, Κριστόφ Ντελουάρ επισημαίνει ότι: «Η κλίμακα, η σοβαρότητα και η επαναλαμβανόμενη φύση των διεθνών εγκλημάτων που στοχεύουν δημοσιογράφους, ιδιαίτερα στη Γάζα, απαιτεί έρευνα κατά προτεραιότητα από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Το ζητάμε από το 2018. Τα τρέχοντα τραγικά γεγονότα καταδεικνύουν την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη δράσης του ΔΠΔ».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;