Κατάρρευση μετοχών γαλλικών εταιρειών – Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά το πραξικόπημα στη Γκαμπόν

Οι μετοχές τριών γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γκαμπόν, κατρακύλησαν στο χρηματιστήριο του Παρισιού σήμερα, μετά τη γνωστοποίηση της είδησης για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην αφρικανική χώρα.

Οι Maurel & Prom, Eramet και η θυγατρική της TotalEnergies στη Γκαμπόν, υποχώρησαν από 15% έως 20%, σύμφωνα με τη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Η εταιρεία εξόρυξης Eramet ανακοίνωσε νωρίτερα ότι διέκοψε τις δραστηριότητές της καθώς και τη σιδηροδρομική μεταφορά στην Γκαμπόν. Από την πλευρά της, η TotalEnergies ανέφερε ότι η κύρια προτεραιότητά της ήταν να «διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιχειρήσεών της» στην Γκαμπόν.

Μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Γκαμπόν εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση νωρίς σήμερα και ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την εξουσία, σε μια κίνηση που ήρθε λίγο μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος που έδινε στον νυν πρόεδρο Αλί Μπόνγκο μια τρίτη θητεία, συγκεντρώνοντας το 64,27% των ψήφων.

Άνοδος του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς σήμερα, καθώς το πραξικόπημα στη Γκαμπόν υπενθύμισε στην αγορά τους γεωπολιτικούς κινδύνους που επιβαρύνουν την προσφορά ενώ τα πρώτα στατιστικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πτώση των μετοχών.

Σήμερα, το βαρέλι Brent από τη Βόρεια Θάλασσα σημείωσε αύξηση 0,67% στα 86,06 δολάρια και το βαρέλι του Δυτικού Τέξας, ανέβηκε 0,80% στα 81,81 δολάρια.

Η δυναστεία Μπονγκό

Ο Αλί Μπονγκό, που κυβερνά τη Γκαμπόν εδώ και 14 χρόνια, έχει χρειαστεί να δώσει πολλές μάχες για να διατηρηθεί στην εξουσία, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του, και τώρα είναι αντιμέτωπος με ένα πραξικόπημα που έχει στόχο να ανατρέψει μια δυναστεία 55 ετών.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κατάλυσης όλων των θεσμών της χώρας από μια ομάδα στρατιωτικών στο τηλεοπτικό δίκτυο Gabon 24, η έδρα του οποίου είναι μέσα στο κτίριο της προεδρίας, ο 64χρονος Μπονγκό βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του, όπως ανακοίνωσαν οι πραξικοπηματίες.

Οι στρατιωτικοί της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών αμφισβητούν το αποτέλεσμα και κατηγορούν τον ανατραπέντα πρόεδρο μεταξύ άλλων και για «εσχάτη προδοσία».

Ο Αλί Μπονγκό πρωτοεξελέγη στην προεδρία της Γκαμπόν το 2009, μετά τον θάνατο του πατέρα του Ομάρ, και επιδόθηκε σε ένα αλύπητο κυνήγι «προδοτών» και «κερδοσκόπων» στα υψηλότερα κλιμάκια της χώρας.

Το 2018 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί επί 10 μήνες καθώς παρέμεινε στο εξωτερικό προκειμένου να αναρρώσει. Η αποκατάσταση της υγείας του θεωρήθηκε θαύμα, αλλά παράλληλα κλόνισε την εξουσία του.

Έκτοτε οι αντίπαλοί του αμφισβητούσαν τακτικά τις νοητικές και σωματικές του ικανότητες, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι τον έχει αντικαταστήσει σωσίας. Αρκετές φορές έχει εμφανιστεί σε αναπηρικό αμαξίδιο, όμως αν και η ακαμψία στο δεξί του πόδι και χέρι έχουν εμποδίσει τις μετακινήσεις του, η νοητική του κατάσταση είναι καλή, σύμφωνα με διπλωμάτες και άλλους επίσημους που τον έχουν συναντήσει.

Δύο σοκ

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Αλί Μπονγκό, αντίθετα με τον πατέρα του που κυβέρνησε επί 41 χρόνια με σκληρή πυγμή σε αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της κεντρικής Αφρικής, δυσκολεύτηκε να επιβάλει την εξουσία του.

Επανεξελέγη το 2016, με μόλις 5.500 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του, με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί το αποτέλεσμα. Αυτό ήταν το πρώτο σοκ για τον Αλί Μπονγκό και ακολούθησε το εγκεφαλικό του επεισόδιο.

Η ανάρρωσή του σημαδεύτηκε από ένα αποτυχημένο μυστηριώδες πραξικόπημα, στις 7 Ιανουαρίου 2019, το οποίο πολλοί επικριτές του προέδρου της Γκαμπόν εκτίμησαν ότι ήταν μια τακτική της κυβέρνησης για να κερδίσει τη στήριξη των πολιτών.

Αργότερα ο προσωπάρχης του Μπρις Λακρούς Αλιανγκά προσπάθησε να τον εκδιώξει από την εξουσία. Εδώ και τρία χρόνια αυτός βρίσκεται στη φυλακή, όπως και πολλοί πρώην υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο μιας ανηλεούς επιχείρησης «κατά της διαφθοράς».

Χάσμα

Έκτοτε ο Αλί Μπονγκό ελέγχει αυστηρά του υπουργούς και τους συμβούλους του, τους οποίους αποπέμπει με την παραμικρή υποψία, σε μια χώρα όπου η διαφθορά είναι ενδημική εδώ και χρόνια.

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση καταγγέλλει το όλο και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών, την ώρα που η Γκαμπόν δυσκολεύεται να διαφοροποιήσει την οικονομίας της, που εξαρτάται πολύ από το πετρέλαιο. Πλέον ένας κάτοικος της χώρας στους τρεις ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στη διάρκεια της πρώτης του θητείας η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι ο Αλί Μπονγκό δεν είχε καμία σχέση με τον λαό του, καθώς ζούσε απομονωμένος σε πολυτελείς κατοικίες στη Γκαμπόν ή το εξωτερικό. Επίσης τον επέκρινε επειδή άφηνε τους συμβούλους ή τους υπουργούς του να διαχειρίζονται τις υποθέσεις της χώρας, βάζοντας συχνά τα δικά τους συμφέροντα πάνω από τα κρατικά.

Όμως τελευταία ο Αλί Μπονγκό φαίνεται να έχει αρχίσει να ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του και να προχωρά συχνά σε εκκαθαρίσεις στο στενό του περιβάλλον.

Για τους υποστηρικτές του πρόκειται για έναν φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του. Για τους επικριτές του ο Αλί Μπονγκό προωθείται από το άμεσο περιβάλλον του που δεν θέλει να χάσει την εξουσία και τα κεκτημένα του έπειτα από 55 χρόνια «δυναστείας Μπονγκό».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ