Κίνα – Κατάρ: Δεκαετής συμφωνία «μαμούθ» για το LNG

Η Κίνα θα συμφωνήσει σε άλλη μια δεκαετή συμφωνία υγροποιημένου φυσικού αερίου με το Κατάρ, σε μια περαιτέρω κίνηση για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής της ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Bloomerg, η China National Petroleum Corp. θα σφραγίσει την Τρίτη μια 27ετή συμφωνία αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου για 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως με την QatarEnergy, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του θέματος. Η προμήθεια θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2026 και η CNPC θα αναλάβει μετοχική συμμετοχή 5% σε μια αμαξοστοιχία παραγωγής στο έργο επέκτασης του Κατάρ στο Βόρειο Πεδίο Ανατολικά του, δήλωσε το πρόσωπο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικές.

Η CNPC σκόπευε να ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία με το Κατάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Dai Houliang στη Μέση Ανατολή που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της νωρίτερα την Τρίτη, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η νέα συμφωνία LNG – η οποία θα είναι μία από τις μακροβιότερες συμφωνίες προμήθειας του κλάδου – προσφέρει πλεονεκτήματα και για τα δύο έθνη. Η Κίνα χρειάζεται να εξασφαλίσει καύσιμα σε προσιτή τιμή για τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης, ενώ το Κατάρ χρειάζεται αγοραστές για το φυσικό αέριο που θα παραχθεί από τη μαζική επέκταση της παραγωγής που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο φέτος, με τη Shell Plc να έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η ζήτηση της χώρας θα μπορούσε να διπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2040. Παρόλα αυτά, η αυξημένη εγχώρια γεώτρηση της Κίνας θα μπορούσε να μειώσει την πείνα της για προμήθειες από το εξωτερικό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...