Η Fed «ψηφίζει»

Η Fed «ψηφίζει».

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως αναμενόταν άλλωστε, αφήνοντάς τα στο εύρος 5,25%-5,50% που διατηρείται από τον Ιούλιο του 2023.

Και όμως! Μόλις τον Σεπτέμβριο η Fed εκτιμούσε νέα αύξηση το 2023, δύο περικοπές το 2024 και πέντε περικοπές το 2025, ενώ από χθες αναμένονται τρεις περικοπές ήδη το 2024 και τέσσερις το 2025 και προφανώς καμία αύξηση για το τρέχον έτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές περίμεναν μια αναστροφή της Fed παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία, αν και επιβραδύνθηκε, δεν βρίσκεται ακόμη σε ύφεση ενώ ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 2%.

Χαράς ευαγγέλια στη Wall Street καθώς ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με κατακόρυφη άνοδο.

Και όπως συμβαίνει εδώ και μερικές εβδομάδες, ξεχώρισαν οι ίδιοι οι κλάδοι που είχαν πληγεί περισσότερο από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Το δολάριο αποδυναμώθηκε και οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν.

Μια πρώτη υπόθεση για τη στάση της Fed είναι ότι βρισκόμαστε στις παραμονές μιας ξεκάθαρης ύφεσης που θα φέρει μαζί της και μια κατάρρευση των τιμών.

Η Fed που σήμερα αναμένει χαμηλότερο πληθωρισμό για το 2024 από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου είναι η ίδια που πριν από δύο χρόνια θεωρούσε «παροδική» την πληθωριστική φάση που διήρκεσε δύο χρόνια και η οποία, ως προς το μέγεθος, δεν είχε παρατηρηθεί για τέσσερις δεκαετίες.

Μια δεύτερη υπόθεση είναι ότι η Fed θέλει να εξασφαλίσει, κατά παράδοση, ηρεμία στις αγορές καθώς η Αμερική μπαίνει σε εκλογική χρονιά για την κρίσιμη προεδρική αναμέτρηση του επόμενου Νοεμβρίου.Μια αναμέτρηση που ο «τυφώνας» Τραμπ απειλεί να συμπαρασύρει τα πάντα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σήμερα στρατιωτικά σε δύο μέτωπα: την υποστήριξη για την Ουκρανία και στο Ισραήλ.

Η ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε εσωτερικής οικονομικής έντασης σε ένα προκλητικό γεωπολιτικό πλαίσιο είναι καθοριστική για το βαθύ σύστημα στην Αμερική.

Ο λογαριασμός θα φτάσει όταν η εκλογική φάση έχει ήδη κλείσει και σε κάθε περίπτωση πολύ πέρα ​​από τον σημερινό ορίζοντα των επενδυτών.

Η νομισματική πολιτική υποτάσσεται στις προεκλογικές ανάγκες . Οσο και αν κάποιοι επιμένουν για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών…

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....