Η «χαμένη αλληλογραφία» της Φον ντερ Λάϊεν με τον Μπουρλά

Ζεro Hedge

Τον Απρίλιο του 2021, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε ότι έστελνε μηνύματα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά συνεχόμενα για ένα μήνα, ενώ διαπραγματεύονταν ένα τεράστιο συμβόλαιο για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Τώρα, έχουν χαθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, «απαντώντας σε αίτημα δημοσιογράφου για την ενημέρωση του κοινού λόγω της σημασίας της συμφωνίας, η Επιτροπή δεν μοιράστηκε τα κείμενα, προκαλώντας κατηγορίες για κακοδιοίκηση από την, Έμιλι Ο’Ράιλι», επόπτη/ κριτή της ΕΕ.

«Η Επιτροπή μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το συμβούλιο της Προέδρου για σχετικά γραπτά μηνύματα που αντιστοιχούν στο αίτημα για πρόσβαση σε έγγραφα δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιούροβα σε επιστολή της προς την O’Reilly, φύλακα της ΕΕ.

Στην επιστολή, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «τα γραπτά μηνύματα δεν χρειάζεται να καταχωρίζονται και να αποθηκεύονται, διότι αντιμετωπίζονται ως βραχύβια, εφήμερα έγγραφα». Η ίδια εξαίρεση από τη γενική απαίτηση καταχώρισης ισχύει για έγγραφα χωρίς σημαντικές πληροφορίες, ανέφερε η επιστολή.

Εκπρόσωπος του συνηγόρου του πολίτη δήλωσε ότι σχεδίαζε να δημοσιεύσει λεπτομερή ανάλυση για το θέμα τις επόμενες δύο εβδομάδες. -Ρόιτερς

Σε συνέντευξή της στους Τάιμς της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο του 2021, η φον ντέρ Λάιεν δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε το «μεγαλύτερο συμβόλαιο που σφραγίστηκε ποτέ για εμβόλια COVID-19» μέσω γραπτών μηνυμάτων και κλήσεων, με αποτέλεσμα η ΕΕ να δεσμευτεί να αγοράσει 900 εκατομμύρια εμβόλια Pfizer-BioNTech, με δικαίωμα παραγγελίας για 900 εκατομμύρια ακόμη. Μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία τον Μάιο του 2021, η ΕΕ είχε ήδη εξασφαλίσει ένα ευρύ φάσμα εμβολίων από διάφορους κατασκευαστές – συμπεριλαμβανομένων άλλων 600 εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer.

Πολλές από τις κυβερνήσεις της ΕΕ που αρχικά υποστήριξαν τη συμφωνία προσπαθούν τώρα να επαναδιαπραγματευτούν ή να μειώσουν τις προμήθειες του εμβολίου της Pfizer εν μέσω κραυγαλέων ποσοστών εμβολιασμού και ανησυχιών για την σπατάλη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1