Η φιλική συμβουλή του Πούτιν στο νέο πρόεδρο της Αργεντινής

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Αργεντινό ομόλογό του για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη σύνδεση του νομίσματος της χώρας της Λατινικής Αμερικής με το δολάριο ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «τεράστια απώλεια κυριαρχίας».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας προσέφερε μια φιλική συμβουλή στον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη για το τέλος του έτους, λέγοντας ότι η ιδέα της σύνδεσης του αργεντίνικου πέσο με το αμερικανικό δολάριο ενέχει μεγάλους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους.

«Σε τελική ανάλυση, εάν η σημερινή ηγεσία της Αργεντινής θεωρεί ότι αυτή είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση αυτών των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών προκλήσεων, παραμένει το προνόμιό της. Αλλά είναι ωστόσο μια τεράστια απώλεια κυριαρχίας», τόνισε ο Πούτιν.

«Συμφωνώ με τον πρόεδρο Πούτιν ότι η σύνδεση του πέσο της Αργεντινής με το δολάριο ΗΠΑ θα έχει χωρίς αμφιβολία βαθιές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανεξάρτητη κυριαρχία της Αργεντινής», δήλωσε από την πλευρά του ο αναλυτής Paul Goncharoff, ιδιοκτήτης της εταιρείας συμβούλων Goncharoff LLC.

«Σκεφτείτε ότι, ανεξάρτητα από την πολιτική και οικονομική βούληση της ίδιας της Αργεντινής, η ικανότητά της να συντονίζει την οικονομική της κατεύθυνση θα είναι σοβαρά περιορισμένη και θα εξαρτάται πλήρως από τις ιδιοτροπίες της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. Επιπλέον, τοποθετεί επίσης το αργεντίνικο έθνος σε μια θέση όπου, Θεός φυλάξοι, αν επιβληθούν κυρώσεις εναντίον του για “πολιτική τροποποίηση της συμπεριφοράς”, θα είναι για τα καλά παγιδευμένο από δυνάμεις από έξω», εξήγησε ο Goncharoff.

Επισημαίνοντας μια αυξανόμενη παγκόσμια τάση προς την απο-δολαριοποίηση τα τελευταία 3-4 χρόνια, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και άλλα έθνη BRICS, ο οικονομικός αναλυτής επεσήμανε ότι «μία από τις κύριες επιθυμίες που εκφράζονται από όλους είναι να μπορούν να διεξάγουν ελεύθερα το εμπόριο και την κίνηση κεφαλαίων στα δικά τους εθνικά νομίσματα».

Η Αργεντινή βρίσκεται στη δίνη μιας μείζονος οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης για περισσότερο από μισή δεκαετία, αντιμετωπίζοντας την εκτίναξη του πληθωρισμού και την εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή χάρη σε μια πολυετή ξηρασία που ζημιώνει τις γεωργικές εξαγωγές της, καθώς και τις δυσκολίες που συνδέονται με την αποπληρωμή ενός τεράστιου δανείου ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έλαβε ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι το 2018.

Να θυμίσουμε ότι, όπως σας ενημέρωσε το pronews.gr, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής προχώρησε ήδη στην υποτίμηση του πέσο κατά 54%.

Η νέα κυβέρνηση αύξησε την επίσημη ισοτιμία στα 800 πέσος ανά δολάριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Λουίς Καπούτο, σε τηλεοπτική ομιλία μετά το κλείσιμο των τοπικών αγορών την Τρίτη.

«Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα», ανέφερε επανειλημμένα ο Καπούτο στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι η Αργεντινή πρέπει να λύσει τον «εθισμό» της στα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....