Η τελική απόφαση του Τραμπ για την Ουκρανία – Τι παίρνει οριστικά η Ρωσία

Οι ΗΠΑ αναμένουν την Τετάρτη την απάντηση της Ουκρανίας σε ένα ειρηνευτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ ως τμήμα της Ρωσίας και την ανεπίσημη αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σχεδόν όλων των περιοχών που έχουν καταληφθεί από την εισβολή του 2022, αναφέρουν πηγές με γνώση της πρότασης στο Axios.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το μονοσέλιδο έγγραφο που παρουσίασαν οι ΗΠΑ στους ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα περιγράφει αυτή την πρόταση ως την «τελική προσφορά» του προέδρου Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει αν τα μέρη δεν καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.

Η πρόταση του Τραμπ απαιτεί σημαντικές παραχωρήσεις από τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προηγουμένως απέκλεισε την αποδοχή της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και τμημάτων τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Και ενώ ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, φέρεται να έχει προσφερθεί να παγώσει τις σημερινές γραμμές του μετώπου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, έχει προηγουμένως απορρίψει άλλα στοιχεία του αμερικανικού πλαισίου, όπως μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στο ουκρανικό έδαφος.

Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το Κίεβο βλέπει την πρόταση ευνοϊκή προς τη Ρωσία: «Η πρόταση λέει πολύ ξεκάθαρα ποια απτά κέρδη θα έχει η Ρωσία, αλλά μόνο αόριστα και γενικά λέει τι θα πάρει η Ουκρανία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ