Η σκληρή απάντηση της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Μπάιντεν

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα σοβαρές κυρώσεις σε βάρος 12 αμερικανικών επιχειρήσεων, ως απάντηση στον «οικονομικό καταναγκασμό» εκ μέρους της Ουάσινγκτον με στόχο κινεζικές εταιρείες καθώς και στην πώληση όπλων στην Ταϊβάν.

Μεταξύ άλλωνσ’ αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται οι Lockheed Martin και η Raytheon, ενώ στοχοθετούνται επίσης δέκα υψηλόβαθμα στελέχη.

«Εδώ και κάποιο καιρό, οι ΗΠΑ του Μπάιντεν (…) επιβάλλουν αδιακρίτως παράνομες και μονομερείς κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών που δήθεν συνδέονται με τη Ρωσία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.

Καταγγέλλοντας «μονομερή εκφοβισμό και οικονομικό καταναγκασμό που πλήττει σοβαρά τα θεμιτά και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα κινεζικών επιχειρήσεων, θεσμών και προσώπων», το υπουργείο ανακοινώνει «αντίμετρα».

Επιπλέον, επικαλέιται ως κίνητρο το γεγονός ότι «σε όλη αυτή τη χρονική διάρκεια οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πωλούν όπλα στην Ταϊβάν», την κυριαρχία επί της οποίας διεκδικεί το Πεκίνο.

Οι πωλήσεις αυτές «παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μίας και μόνης Κίνας (…) και αποτελούν σοβαρή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, πλήττοντας σοβαρά την κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ