Η Ουκρανία ζητά περισσότερα όπλα – «Δεν θα αλλάξει τίποτα» διαμηνύει το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν με επιπλέον άρματα μάχης την Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου, ενώ αντίθετα θα αυξήσουν τα προβλήματα του ουκρανικού λαού.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες ότι η κυβέρνησή του αναμένει “ισχυρές αποφάσεις” μετά τη συνάντηση σήμερα στη Γερμανία του λεγόμενου σχήματος “Ράμσταϊν”, δηλαδη των υπουργών Άμυνας και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων περίπου 50 χωρών με συντονιστή τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και θέμα συζήτησης την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με σύγχρονα άρματα μάχης.

Επιπλέον το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στη μέση της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

Οι ήδη τεταμένες αμερικανορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον περασμένο χρόνο, από τότε δηλαδή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι δυτικές χώρες απάντησαν με την επιβολή μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και με την προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τους δυτικούς συμμάχους μαζική στρατιωτική βοήθεια «που θα σταματήσει το κακό»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς του δυτικούς συμμάχους «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων, ζητώντας κυρίως τανκς, για την απώθηση της ρωσικής εισβολής, κατά την έναρξη της διάσκεψης υποστήριξης της Ουκρανίας που οργανώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στους συμμετέχοντες στην διάσκεψη που πραγματοποιείται στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματευθούν σχετικά με τις διαφορετικές ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να αποφασίσουν μαζική προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε μέσω του Twitter τις Ηνωμένες Πολιτείες για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

«Ευχαριστώ που δώσατε στην Ουκρανία ένα ακόμη ισχυρό πρόγραμμα στήριξης της άμυνας», έγραψε. Τα όπλα του νέου πακέτου (στα οποία δεν περιλαμβάνονται βαρέα άρματα μάχης Abrams) «αποτελούν σημαντική βοήθεια στον αγώνα μας κατά του εισβολέα».

Η Φινλανδία ανακοίνωσε την αποστολή του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, στην μεγαλύτερη συμβολή της μέχρι σήμερα, η οποία περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, αλλά όχι βαρέα άρματα μάχης Leopard.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να έχει ανάγκη βοήθειας για την υπεράσπιση του εδάφους της», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Μίκο Σάβολα.

Το υπουργείο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο της στρατιωτικής βοήθειας, αλλά ο ειδικός σύμβουλος Μίκα Πινόνεν διευκρίνισε ότι σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται γερμανικής κατασκευής βαρέα άρματα μάχης Leopard.

Πρόκειται για το 12ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Φινλανδίας προς την Ουκρανία. Τα 11 προηγούμενα ήταν αξίας 190 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι η Φινλανδία θα υπογράψει δήλωση προθέσεων με την Σουηδία σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας, ώστε να διασφαλισθεί ότι η βοήθεια «δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική άμυνα των δύο χωρών».

«Η Φινλανδία χορηγεί αμυντικό υλικό στην Ουκρανία και η Σουηδία δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την Φινλανδία, αν παραστεί ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες, η Σουηδία δεσμεύθηκε να στείλει στην Ουκρανία το σύστημα πυροβολικού Archer, αυτοκινούμενα πυροβόλα μακρού βεληνεκούς που ζητά το Κίεβο εδώ και μήνες, καθώς και ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και αντιαρματικούς πυραύλους.

Από την πλευρά της η Γερμανία αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρή πίεση από τους ευρωπαίους συμμάχους της ώστε το Βερολίνο να δώσει άδεια για την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard, τα οποία έχουν εξοπλίσει πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς, ανάμεσά τους και τον φινλανδικό.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί και η Φινλανδία είναι απολύτως έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτήν την υποστήριξη», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο.

Κατά την έναρξη της διάδκεψης στο Ράμσταϊν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ζητά από τους συμμάχους να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια προς την Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε σήμερα τους συμμάχους να εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία κατά την έναρξη της συνάντησης δεκάδων υπουργών Άμυνας σε μια αεροπορική βάση στη Γερμανία, καθώς αυξάνεται η πίεση στο Βερολίνο να παραδώσει άρματα μάχης στο Κίεβο.

Το ΝΑΤΟ και υπουργοί Άμυνας από περίπου 50 χώρες συναντώνται στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά διασκέψεων αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 11 μήνες.

“Η Ρωσία ανασυντάσσεται, στρατολογεί και προσπαθεί να εξοπλιστεί εκ νέου”, είπε ο Όστιν κατά την έναρξη της διάσκεψης.

“Δεν είναι η στιγμή να επιβραδύνουμε. Είναι η ώρα να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ο ουκρανικός λαός μας παρακολουθεί”, είπε, χωρίς να κάνει ειδική αναφορά στα άρματα μάχης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισ. δολαρίων χθες, Πέμπτη, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα άρματα μάχης και πυρομαχικά.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε νέα δωρεά αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ (435 εκατ. δολάρια) αμυντικού υλικού για την Ουκρανία, στην οποία δεν περιλαμβάνονται γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 τα οποία έχει πει ότι θα μπορούσε επίσης να στείλει αν υπάρξει συμφωνία με τους συμμάχους.

Το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση να εξαχθούν άρματα μάχης Leopard, που βρίσκονται στη διάθεση του στρατού χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη και θεωρούνται από ειδικούς στην άμυνα ως τα πλέον ενδεδειγμένα για την Ουκρανία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...