Η Μόσχα κατηγορεί δυτικές δυνάμεις για πιέσεις σε κράτη-μέλη της G20

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο Νέο Δελχί για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, απουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως έχει γνωστοποιήσει η ρωσική διπλωματία, ο Λαβρόφ θα εκφωνήσει ομιλίες κατά τις δύο συνόδους ολομέλειας της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι αύριο Σάββατο και την Κυριακή. Το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι ο Πούτιν δεν θα παρέμβει στη σύνοδο ούτε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις χώρες της G20 (…) ενάντια σε προσπάθειες να επεξηγηθούν παγκόσμια ανθρωπιστικά και οικονομικά προβλήματα μόνο με τον πόλεμο στην Ουκρανία (…)», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ πριν από την άφιξη του Λαβρόφ στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία «προκλήθηκε και συνεχίζει να υποκινείται από τους Αμερικανούς εις βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

«Οι χώρες της G7 (κυρίως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία) ασκούν πιέσεις στην Ινδία επιδιώκοντας να διατυπώσουν τις μονομερείς προσεγγίσεις τους στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία στα έγγραφα που θα εγκριθούν στο τέλος της συνόδου κορυφής της G20», υποστήριξε η ρωσική διπλωματία.

Οι διχασμοί στις τάξεις της G20 σε γεωπολιτικά ζητήματα, και ειδικότερα αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περιπλέκουν τη σύνταξη ενός πιθανού κοινού ανακοινωθέντος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ