Η Κομισιόν «προσγειώνει» την Ελλάδα

Επαίνους για την βελτίωση των αδυναμιών της αλλά και επισημάνσεις σχετικά με προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της, επεφύλασσε για την Ελλάδα έκθεση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα «προσγείωσε» την Ελλάδα, καθώς ενώ τα πήγε περίφημα στην απομείωση του χρέους, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε σχέση με τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα αλλά και με τα «κόκκινα δάνεια».

Όπως τονίζει η Κομισιόν, η Ελλάδα εμφανίζει κενά στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα καθώς κατά τα χρόνια της κρίσης χρέους υπήρξε καθίζηση των επενδύσεων επιχειρήσεων, από το 34% του ΑΕΠ το 2008 στο 13,4% του ΑΕΠ το 2019 και στο 15% του ΑΕΠ το 2022, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς υπάρχουν υψηλά επίπεδα χρέους ως προς το ποσοστό των κερδών τους, ως απότοκο της προηγούμενης δεκαετίας.

Όσον αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σημειώνεται πως αυξήθηκε σημαντικά την τριετία 2020-2022 και μειώθηκε κατά ένα τρίτο το 2023, παραμένει ωστόσο υψηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα.

Επιπλέον, τα «κόκκινα δάνεια» συνέχισαν να υποχωρούν, χωρίς όμως ιδιαίτερη πρόοδο στην μείωση του χαρτοφυλακίου των servicers που εξακολουθεί να επιβαρύνει τους ισολογισμούς και την πιστοληπτική ικανότητα του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.