Η Κίνα ετοιμάζει στρατιωτική βάση στην Κούβα

Κίνα και Κούβα συζητούν την ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής βάσης εκπαίδευσης στο νησί, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal. Η πληροφορία αυτή έρχεται στον απόηχο έκθεσης του Λευκού Οικού σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο έχει κατασκοπευτική βάση στην Κούβα, σε απόσταση 145 χιλιομέτρων από τις ΗΠΑ. Έρχεται δε να δημιουργήσει νέα σύννεφα στις σχέσεις των δύο χωρών σε μία στιγμή, που φαινόταν οι πάγοι κάπως να λιώνουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι δύο χώρες είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για τη στρατιωτική εγκάτασταση στο βόρειο τμήμα της Κούβας. Εάν τελικά καταλήξουν σε συμφωνία, όπως σχολιάζουν αξιωματούχοι στη WSJ, η βάση «θα άνοιγε τον δρόμο στο Πεκίνο να σταθμεύσει εκεί μόνιμα στρατεύματα και να επεκτείνει τις δραστηριότητες κατασκοπείας του.

Οι ΗΠΑ ήταν σε επαφή με Κουβανούς αξιωματούχους προκειμένου να βάλουν φρένο στο σχέδιο, επισημαίνει η WSJ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο των WSJ και Bloomberg. Το όποιο σχόλιο απέφυγαν επίεσης οι πρεσβείες ΗΠΑ και Κούβας στο Πεκίνο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα Αμερικανός αξιωματούχος είχε εκδώσει έκθεση στην οποία άφηνε να εννοηθεί ότοι η Κίνα διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια κατασκοπευτικές εγκαταστάσεις στην Κούβα, τις οποίες και επέκτεινε το 2019. Παρόλα αυτά ο Λευκός Οίκος έχει επισήμως απορρίψει δημοσίευμα της WSJ σύμφωνα με το οποίο Κίνα και Κούβα έχουν ήδη καταλήξει σε μυστική συμφωνία για εγκαταστάσεις κατασκοπείας στο νησί. Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Αμερικανικά μαχητικά αποσύρονται από τη Μέση Ανατολή ενόψει πιθανών ιρανικών πληγμάτων

Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη αποσύρονται από τη βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ λόγω πιθανών ιρανικών χτυπημάτων. Ο Τραμπ αποφασίζει για εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν. Όλο το ρεπορτάζ.