Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκανε το deal του αιώνα και έγινε θεσμός – Απέχει από την πολιτική ίντριγκα την ώρα που άλλοι περιμένουν να ανοίξει η πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου

Η Πυθία σχολιάζει

Δεν είναι μόνο το τεράστιο deal που πρόσφατα έκλεισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η συμφωνία δηλαδή για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη Masdar, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται αναμφίβολα για τη συμφωνία του αιώνα, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει και δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει στο μέλλον. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συμφωνία με τον επενδυτικό κολοσσό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστοποιεί τον αντικειμενικό σκοπό του στρατηγικού σχεδιασμού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που δεν είναι άλλος από την μετεξέλιξή της σε κορυφαίο διαφοροποιημένο Όμιλο υποδομών στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη. Μία είναι η λέξη που κυριαρχεί στην Μεσογείων: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορούσε να πει και να γράψει κανείς με βεβαιότητα ότι αποτελεί “θεσμικό” παίκτη. Η παραπάνω συμφωνία την καθιερώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην κατηγορία των “θεσμών” στην εγχώρια – και όχι μόνο – αγορά. Και μάλιστα, σε μία εποχή που οι… κακές φήμες, οι κακές γλώσσες, αν θέλετε, και οι παρεξηγήσεις αναφορικά με τη συσχέτιση προσώπων των επιχειρήσεων με εκείνα της πολιτικής εξουσίας, μπορεί να δημιουργήσουν στρεβλώσεις και να οδηγήσουν πρόσωπα και εταιρείες στην προπαγανδιστική “μηχανή του κιμά”, εκείνο που πρέπει να σημειώσει κανείς είναι πως αν ένα σύνθημα θα μπορούσε να συνοδεύσει τη δραστηριότητά του ομίλου είναι το “No Politica”.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρά τη φημολογία που τη θέλει να έχει προνομιακές σχέσεις με το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέχει, ουσιαστικά, από τη συμμετοχή της στην πολιτική ίντριγκα, που ας μην γελιόμαστε, συνοδεύει τον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Η εξωστρέφεια που προκύπτει από την πολύμηνη διαπραγμάτευση, η οποία οδήγησε στο deal με τη Masdar, επιβεβαιώνει ότι ο όμιλος έχει αλλάξει πίστα. Η προσοχή έχει στραφεί στη μεγάλη εικόνα και ο όμιλος, έχοντας εισέλθει σε νέα φάση ανάπτυξης, δείχνει να είναι ανεπηρέαστος από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, άλλοι είναι εκείνοι, οι οποίοι εμφανίζονται ως ισχυροί και δυναμικοί παίκτες και έχουν πάντοτε το νου τους στην πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;