Η Γάζα ξύπνησε σε χάος και πανικό

Η εντολή εκκένωσης προς του Παλαιστίνιους του ισραηλινού στρατού, να απομακρυνθούν από τη βόρεια Γάζα, έχει προκαλέσει πανικό, σύμφωνα με μαρτυρίες από το εσωτερικό του θύλακα.

Το κάλεσμα για απομάκρυνση των αμάχων από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της, αφορά περίπου 1,1 εκατ. άτομα. Ισουναμεί δηλαδή με τον μεγαλύτερο εκτοπισμό πληθυσμού των τελευταίων δεκαετιών, σε έναν μικροσκοπικό θύλακα που έχει έκταση συνολικά μόλις 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι άμαχοι μέσα στη Γάζα είναι μπερδεμένοι και τρομοκρατημένοι, ανησυχώντας ότι δεν θα μπορέσουν να απομακρυνθούν. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι δρόμοι στη βόρεια Γάζα είναι άδειοι καθώς οι κάτοικοι έχουν μείνει μέσα στα σπίτια τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν μετά την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ. Έτσι, στον δρόμο δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, μόνο ασθενοφόρα.

Επίσης, λόγω προβλημάτων στο Διαδίκτυο και της κατάρρευσης των τηλεφωνικών δικτύων, οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι οι πληροφορίες που έχουν είναι ελάχιστες και οι περισσότεροι δεν είχαν λάβει ακόμη άμεση εντολή από τον στρατό για εκκένωση.

«Αυτό είναι το χάος, κανείς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε στο Associated Press η Inas Hamdan, αξιωματικός της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας.

Μιλώντας επίσης ο Nebal Farsakh, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθούν με ασφάλεια τόσο γρήγορα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. «Ξεχάστε το φαγητό, ξεχάστε την ηλεκτρική ενέργεια, ξεχάστε τα καύσιμα. Η μόνη ανησυχία τώρα είναι μόνο αν θα τα καταφέρεις, αν πρόκειται να ζήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, ο ανταποκριτής του Al Jazeera Safwat al-Kahlout ανέφερε ότι ο κόσμος προσπαθεί να βρει πού μπορεί να πάει στην περίπτωση που μετακινηθεί. «Πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν πανικοβληθεό, είναι μπερδεμένοι, δεν έχουν κάποιοο σχέδιο και δεν καταλαβαίνουν τι να κάνουν. Τώρα τα παιδιά μου με ρωτούν, ”Πού να πάμε; Είπα, δεν ξέρω”».

Μετά την είδηση ​​της εντολής εκκένωσης, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει ήδη να κινούνται προς το φαρμακευτικό συγκρότημα Al Shifa στην πόλη της Γάζας.

Το συγκρότημα Al Shifa είναι το μεγαλύτερο στη Γάζα, ένα νευραλγικής σημασίας κέντρο ιατρικών υποδομών της πόλης της Γάζας που συχνά παρέχει καταφύγιο σε αμάχους στην πόλη κατά τη διάρκεια επιθέσεων ή σε περιόδους κρίσης. Χιλιάδες είχαν ήδη βρει καταφύγιο εκεί και το νοσοκομείο έχει υποστεί ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές σε κοντινά σημεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιωματούχος της Χαμάς σχολιάζοντας την προειδοποίηση του Ισραήλ να απομακρυνθεί ο παλαιστινιακός πληθυσμός από τη βόρεια Γάζα, ανέφερε όρι είναι «ψεύτικη προπαγάνδα» και προέτρεψε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα να μην την ακολουθήσουν, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...