Η Βρετανία θα προμηθεύσει με 650 πυραυλικά συστήματα την Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει με 650 πυραυλικά συστήματα την Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, τους προσεχείς μήνες, ανακοίνωσε το Λονδίνο σήμερα, μετά τη διαμαρτυρία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Αύγουστο για την επιβράδυνση των βρετανικών παραδόσεων στρατιωτικής βοήθειας στις δυνάμεις του Κιέβου.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε σε ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ότι η πρώτη παράδοση 650 «συστημάτων ελαφρών πυραύλων πολλαπλών ρόλων» (Light Multirole Missile, LMM) προγραμματίζεται εντός 2024, στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 162 εκατομμυρίων λιρών (192 εκατ. ευρώ).

Οι «πολύ ευπροσάρμοστοι» πύραυλοι αυτοί κατασκευάζονται από τον γαλλικό όμιλο Thales στο εργοστάσιό του στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Είναι σχεδιασμένοι κατά τρόπο ώστε να «μπορούν να εκτοξεύονται από διάφορες πλατφόρμες, χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες» κι επιτρέπουν να πλήττονται στόχοι στο έδαφος καθώς και στους αιθέρες, ανάμεσά τους drones, σύμφωνα με την κατασκευάστρια.

Η νέα παράδοση πυραύλων θα ανακοινωθεί επίσημα αργότερα σήμερα από τον υπουργό Άμυνας Τζον Χίλι, που θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της ομάδας επαφής των συμμάχων της Ουκρανίας στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

Η Βρετανία συγκαταλέγεται στους βασικούς υποστηρικτές του Κιέβου μετά την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Μεταξύ άλλων, έχει προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό πυραύλους Storm Shadow, εκατοντάδες πυραύλους LMM και ουλαμό 14 αρμάτων μάχης Challenger 2.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όμως διαμαρτυρήθηκε τον Αύγουστο μέσω X πως το Λονδίνο «δυστυχώς» δεν πράττει «περισσότερα», δείχνοντας τον «ηγετικό ρόλο» του· πρόσαψε στη βρετανική κυβέρνηση πως δεν παραδίδει όπλα μακράς εμβέλειας για να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας κι ευρύτερα πως «επιβραδύνει» τη στρατιωτική βοήθεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντέδρασε διαβεβαιώνοντας πως η υποστήριξή του στην Ουκρανία είναι «ακλόνητη».

«Αυτή η νέα δέσμευση θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κι επιδεικνύει τη δέσμευση της νέας κυβέρνησής μας να εντείνει την υποστήριξή της», τόνισε στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ο Τζον Χίλι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του Ιουλίου, μετά την εκλογική νίκη του πρωθυπουργού των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

«Τις τελευταίες ημέρες είδαμε το τραγικό κόστος των πληγμάτων στα τυφλά της Ρωσίας στην Πολτάβα και στη Λβιβ. Αυτοί οι νέοι πύραυλοι που παράγονται στο στο ΗΒ θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον πληθυσμό της, τις υποδομές της και την επικράτειά της», πρόσθεσε.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης πως θα προμηθεύσει πυρομαχικά για το πυροβολικό, αξίας 300 εκατομμυρίων λιρών (356 εκατ. ευρώ), αρχής γενομένης επίσης ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού