Η αντίδραση Νετανιάχου και Χαμάς για τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ και τα δυο μέρη καταφέρθηκαν εναντίον των ενταλμάτων σύλληψης ηγετών τους που ζητήθηκε να εκδοθούν από εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τη φερόμενη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν έκανε γνωστό χθες ότι ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «σκόπιμη πρόκληση λιμού αμάχων», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία» κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ζήτησε ταυτόχρονα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών ηγετών της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, του Μοχάμεντ Ντέιφ και του Γιαχία Σινουάρ, κατηγορώντας τους για «εξόντωση», «βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας» και «απαγωγές ομήρων», πράξεις που αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου απέρριψε «με αηδία τη σύγκριση από τον εισαγγελέα της Χάγης του Ισραήλ», χώρας «δημοκρατικής», με τους «σφαγείς της Χαμάς». Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ισραέλ Κατς, κατακεραύνωσε τη «σκανδαλώδη απόφαση» και την «ιστορική ατιμία» του δικαστηρίου της Χάγης.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την πλευρά του καταδίκασε τις «προσπάθειες του εισαγγελέα (…) να εξισώσει το θύμα με τον δήμιο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πιο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το αίτημα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του κ. Νετανιάχου, απορρίπτοντας κάθε «εξίσωση» του Ισραήλ και τη Χαμάς. Ενώ «απέρριψε» τον όρο «γενοκτονία», που χρησιμοποιείται για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την αμερικανική εβραϊκή κληρονομιά στον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «ντροπή» το αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ισραηλινών ηγετών, προειδοποιώντας πως θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πρόσθεσε πως το ΔΠΔ δεν έχει «δικαιοδοσία» στο Ισραήλ.

Απεναντίας, η διπλωματία της Γαλλίας τόνισε πως το Παρίσι «υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις» μετά τις ανακοινώσεις του εισαγγελέα του.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε την πιο πολυαίμακτη επίθεση στην ιστορία στην ισραηλινή επικράτεια από ιδρύσεως κράτους, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων απήγαγαν παράλληλα 252 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, από τους οποίους 124βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Τα πτώματα τεσσάρων ομήρων που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα βρίσκονταν μέσα σε υπόγειες σήραγγες στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, ανέφερε χθες η ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε σε αντίποινα να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται έκτοτε στην πολιορκημένη και ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 35.562 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 106 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που ανακοινώθηκαν χθες.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προκαλούν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή. Η μεγάλη πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων του θυλάκου απειλούνται από λιμό και οι μισοί και πλέον εκτοπίστηκαν βίαια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...