Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη δείχνει μεγάλη μυστική δημοσκόπηση που αποκαλύπτει ο Κώστας Βαξεβάνης

Η αποχή και η τραγωδία των Τεμπών φαίνεται πως αποτελούν τους μεγάλους ρυθμιστές στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες σύμφωνα με μεγάλη δημοσκοπική έρευνα (δείγμα 2000 ατόμων) που ολοκληρώθηκε χτες, Τετάρτη 15 Μαΐου και την οποία αποκαλύπτει το documentonews.gr. Ταυτόχρονα, η πόλωση που κορυφώνεται δείχνει να ξεκαθαρίζει το τοπίο στην κορυφή αλλά και στην ουρά για τα μικρότερα κόμματα.

Δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιφυλάσσει τελευταία (πραγματική) μέτρηση, παρά το τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από κάποιους δημοσκόπους. Αγγίζει τα όρια του ανεξήγητου, εξάλλου, το γεγονός ότι οι ίδιες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ότι το 60% των πολιτών θέλει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση, εμφανίζουν ταυτόχρονα τους ψηφοφόρους του Κυριάκου Μητσοτάκη να αυξάνονται.

Είκοσι τέσσερις ημέρες λοιπόν πριν από τις κάλπες η πραγματική εικόνα είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστη για την ΝΔ και τον πρωθυπουργό. Οι χειρισμοί στο έγκλημα των Τεμπών συνεχίζουν να φθείρουν σοβαρά την κυβέρνηση, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ στις εκλογές του 2023 αποφασισμένο να μην πάει να ψηφίσει. Το αφήγημα της σταθερότητας δείχνει πλέον να μην έχει αντίκρυσμα στην κοινωνία, η οποία αντιλαμβάνεται ότι σταθερότητα και σκάνδαλα δεν πάνε μαζί. Για πρώτη φορά, επίσης, το καλά φιλοτεχνημένο προφίλ του πρωθυπουργού δείχνει να εμφανίζει «μαύρες τρύπες» που δεν κλείνουν παρά τα τεχνάσματα του Γκρίνμπεργκ και του επικοινωνιακού επιτελείου του. Η ακρίβεια και η καθημερινότητα επιδεινώνουν το ήδη κακό κλίμα, η τάση παραμένει πτωτική και η ΝΔ δίνει μάχη να κρατηθεί οριακά πάνω από το 30%.

Αντιθέτως, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. Μετά από ένα 20ήμερο στασιμότητας ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει δημοσκοπικό άλμα που ξεπερνά τις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Οι περιοδείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και η «αδιαμεσολάβητη» επικοινωνία με την κοινωνία φαίνεται να έχουν θετικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει τη μεγαλύτερη εισροή ψηφοφόρων που δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζει σημαντικές επιδόσεις στις ηλικίες 65+. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν όμως στην Κουμουνδούρου οι χαμηλές πτήσεις στην Κεντρική Μεκεδονία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, προβληματισμός που εντείνεται μετά την αναθέρμανση της συζήτησης περί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση η τάση είναι αυξητική και στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη αισιοδοξούν πως θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τα ποσοστά των δεύτερων εκλογών του 2023.

Βαθιά ανάσα για τον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς φαίνεται να σταθεροποιείται με διαφορά από τον τέταρτο, στην τρίτη θέση, αρκετά μακριά βέβαια από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν χάνει, δεν κερδίζει, διατηρεί δυνάμεις, και σε συνδυασμό με την διολίσθηση του Κυριάκου Βελόπουλου αρκετά κάτω από το 10%, δεν αισθάνεται πλέον να απειλείται.

Μάχη γίνεται για την τέταρτη θέση πέριξ του 8% ανάμεσα στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να προηγείται βραχεία κεφαλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Η Ελληνική Λύση παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες αλλά κι αυτό έχει την εξήγησή του. Η πόλωση από τη μια, οι παρεμβάσεις του Ιερώνυμου από την άλλη, αλλά και η εμφάνιση για πρώτη φορά στα δημοσκοπικά ραντάρ των Πατριωτών του Εμφιετζόγλου με ποσοστό που φτάνει το 1,5%, είναι η απάντηση. Καθώς φαίνεται, ήταν προσωρινή η στάση των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ