«Ηχηρό χαστούκι» από αγρότες κατά Κικίλια, Αγοραστού και Τριαντόπουλου

Μήνυση για τις παραλείψεις που οδήγησαν στην μαζική καταστροφή των περιουσιών τους κατέθεσαν αγρότες στο Βόλο κατά νυν και πρώην αξιωματούχων, ζητώντας την ποινική τους δίωξη.

Σύμφωνα με το taxydromos.gr, δύο αγρότες μήνυσαν τον πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και Χρήστο Τριαντόπουλο, επειδή η περιοχή «πνίγηκε» εξαιτίας σοβαρών παραλείψεων.

Στην μήνυσή τους οι αγρότες αναφέρουν ότι, η περιοχή καταστράφηκε καθώς «εξαιτίας δικών τους εντολών αλλά και παραλείψεων έγινε διάρρηξη των αναχωμάτων στην Καρδίτσα και στη Γυρτώνη για εκτροπή των υδάτων και πλημμυρισμό της περιοχής της Κάρλας, δια μέσω των νερών του Πηνείου, με αποτέλεσμα να βυθιστούν κάτω από το νερό και να χαθούν οι περιουσίες τους».

Επιπλέον έχουν συμπεριλάβει αποδεικτικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι μέσα σε λίγες στιγμές οι κόποι μιας ζωής χάθηκαν κάτι που προκλήθηκε όχι μόνο από την κακοκαιρία αλλά κυρίως εξαιτίας των λάθος χειρισμών της ηγεσίας.

Ο πρώτος μηνυτής είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία 18.700 στρεμμάτων με φυστικιές στη Λάρισα και υπέστη συνολικό κόστος ζημιάς 153.070,99€, ευρώ, ενώ ο δεύτερος μηνυτής είναι ιδιοκτήτης έκτασης 40. 729,00τ.μ, ο οποίος βλέπει την περιουσία του να πνίγεται στη λάσπη μέχρι και σήμερα, χωρίς να μπορεί να το αξιοποιήσει. Ο ίδιος θα πωλούσε το κτήμα του για 100.000€, ωστόσο μετά την καταστροφή, δεν μπορεί να βάλει πωλητήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που έχουν συγκεντρώσει οι μηνυτές, οι εκτάσεις έχουν καλυφθεί από νερά, τα οποία μέχρι και σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένα στη λεκάνη της Κάρλας.

«Στο κάδρο» Κικίλιας, Αγοραστός και Τριαντόπουλος

«Η καταστροφή που υποστήκαμε- λένε χαρακτηριστικά οι μηνυτές- δεν είναι αποτέλεσμα της έντασης του φαινομένου, που εκδηλώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 6-9 Σεπτεμβρίου, αλλά πράξεων και κυρίως παραλείψεων των μηνυομένων, τόσο πριν την εκδήλωση του φαινομένου, με την παράλειψη κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όσο και κατά και μετά την εκδήλωση του φαινομένου, που δεν αντιμετωπίσθηκε ως θα έπρεπε, τόσο σύμφωνα με τα εκπονούμενα σχέδια επικινδυνότητας του 2018 για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας όσο και με το σχέδιο Δάρδανος. Η περιοχή μας δεν πλημμύρισε από τα όμβρια ύδατα που επέπεσαν επί τόπου, αλλά από τα ύδατα που οδεύτηκαν στην περιοχή μας, προκειμένω να μην πλημμυρίσει η περιοχή της Λάρισας, από τα νερά του Πηνειού» αναφέρουν στη μήνυσή τους σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τονίζουν ότι: «η περιοχή του Στεφανοβικείου, Κιλελέρ, Νίκαιας και του Ριζομύλου επλήγη από την πρόσφατη θεομηνία DANIEL, όχι λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, αλλά ένεκα των πράξεων και των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων, κυρίως της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ελληνικού Δημοσίου, που εάν δεν είχαν λάβει χώρα οι πράξεις ή δεν υπήρχαν οι παραλείψεις, παρά τη σφοδρότητα του φαινομένου, στην περιοχή, δεν θα είχε εκδηλωθεί το πλημμυρικό φαινόμενο».

Οι μηνυτές καταγγέλλουν ότι «δεν υπήρχε συντονισμός των αρμοδίων εμπλεκομένων φορέων ειδικά στην περίπτωση πλημμυρισμού της περιοχής γύρω από τη λίμνη Κάρλα» ενώ επικαλούνται τους ειδικούς που υποστηρίζουν ότι τα νερά «θα έπρεπε μέσω του Πηνειού να οδευτούν στο Αιγαίο». Παράλληλα αναφέρουν ότι «υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στη διάνοιξη των θυρών διοχέτευσης των υδάτων από τη Λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό Κόλπο, από τα θυροφράγματα, που κι αυτά όπως αποδείχθηκε δεν επαρκούσαν για την παροχή των υδάτων λόγω του λανθασμένου σχεδιασμού τους, με μικρές διατομές».

Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι «δεν υπήρχε καμία εφαρμογή των προτεινόμενων μελετών, προγραμματισμός και υλοποίηση τεχνικών έργων και συντήρηση των υφισταμένων καθώς και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, είτε λόγω μη συνεδρίασης των θεσμοθετημένων συντονιστικών οργάνων για την αντιμετώπιση της κρίσης, είτε λόγω μη επακριβούς γνώσης των σχεδίων αυτών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο κάθε ιδιώτης, δημόσιος φορέας και φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι), να δράσει μεμονωμένα και αποσπασματικά, και όχι βάση ενός οργανωμένο σχεδίου, διαχείρισης κρίσεων και συντονισμού από τους αρμοδίους φορείς που ήταν εξαφανισμένοι».

Όπως τονίζεται στην μήνυση «ενώ υπήρχε έγκαιρη ειδοποίηση για την ένταση του φαινομένου από τα δελτία καιρού, δεν υπήρχε η ανάλογη ετοιμότητα. Η εκπόνηση και η έγκριση σχεδίων για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας ήδη από το έτος 2018 και για την περιοχή της Θεσσαλίας δεν λήφθηκαν υπόψιν και δεν υπήρχε ο προγραμματισμός έργων αντιμετώπισης φαινομένων πλημμύρας, παρά την εκδήλωση παρόμοιων φαινομένων μικρότερης κλίμακας και έντασης το έτος 2020 με τον ΙΑΝΟ. Τότε υπήρχαν οι επισημάνσεις των επιστημόνων, που αγνοήθηκαν, για πρόκληση παρόμοιων φαινομένων λόγω της μεταβολής και αναμόρφωσης του τοπίου» επισημαίνουν οι αγρότες στη μήνυσή τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ