ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Boeing ψήφισαν να απεργήσουν με ποσοστό 96%

Οι εργαζόμενοι της Boeing στην περιφέρεια του Σιάτλ ψήφισαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ με ποσοστό 96% υπέρ μιας απεργίας, σταματώντας την παραγωγή του αεροπλάνου της εταιρείας που κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε μια περίοδο που η Boeing βρίσκεται αντιμέτωπη με χρόνιες καθυστερήσεις στην παραγωγή και αυξανόμενα χρέη.

Η πρώτη απεργία των εργαζομένων της εταιρείας από το 2008 θα αρχίσει τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), εβδομάδες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, τον Αύγουστο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Κέλι Όρτμπεργκ για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην εταιρεία, αφού μια πόρτα είχε αποσπασθεί εν πτήσει από ένα σχεδόν καινούριο αεροωθούμενο 737 MAX.

Περίπου 30.000 εργαζόμενοι, που κατασκευάζουν τα 737 MAX της Boeing και άλλα αεριωθούμενα στις περιοχές του Σιάτλ και του Πόρτλαντ, καλούνταν να ψηφίσουν για την πρώτη πλήρη εργασιακή σύμβασή τους εδώ και 16 χρόνια.

Βάσει των κανόνων της Διεθνούς Ένωσης Μηχανικών και Εργατών Αεροδιαστημικής (International Association of Machinists and Aerospace Workers, IAM), τουλάχιστον τα δύο τρίτα των συνδικαλισμένων εργαζομένων έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ μιας απεργίας ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί και να απορριφθεί η σύμβαση.

Οι εργαζόμενοι της Boeing ψήφισαν σε ποσοστό 96% υπέρ της απεργίας και σε ποσοστό 94,6% υπέρ της απόρριψης της συμφωνίας.

Η συμφωνία περιλάμβανε μια γενική αύξηση μισθών 25%, ένα μπόνους 3.000 δολαρίων για την υπογραφή της σύμβασης και μια υπόσχεση να κατασκευαστεί στην περιοχή του Σιάτλ το επόμενο εμπορικό αεριωθούμενο, με την προϋπόθεση το πρόγραμμα κατασκευής του να αρχίσει μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών από την υπογραφή της συμφωνίας.

Μολονότι η ηγεσία της IAM συνέστησε την περασμένη Κυριακή να δεχθούν τα μέλη της τη σύμβαση, πολλοί εργαζόμενοι απάντησαν οργισμένα, υποστηρίζοντας το αρχικό αίτημα για μισθολογική αύξηση 40% και εκφράζοντας τη λύπη τους για την απώλεια ενός ετήσιου πριμ.

Την Τετάρτη, ο Όρτμπεργκ έστειλε μια επιστολή στους εργαζομένους, καλώντας τους να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Μερικοί εργαζόμενοι ετοιμάζονταν ήδη εκείνη την ημέρα για πικετοφορία. Ένα μέλος του συνδικάτου έφυγε από συνάντηση την Τετάρτη κρατώντας κάτω από το χέρι της πλακάτ που έγραφε «Σε Απεργία Εναντίον της Boeing».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού