Ζοφερή προειδοποίηση του κογκρέσου σε Μπαιντεν: Προετοιμαστείτε για «ταυτόχρονους πολέμους» με Ρωσία και Κίνα

Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν απηύθυνε σήμερα διακομματική επιτροπή που διορίστηκε από το Κογκρέσο, υποστηρίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προετοιμαστούν για ενδεχόμενους «ταυτόχρονους πολέμους» με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Στρατηγικής Στάσης, η οποία δημοσιοποιήθηκε εν μέσω της έντασης στις σχέσεις με την Κίνα, με αφορμή την Ταϊβάν και άλλα ζητήματα, αλλά και με τη Ρωσία, με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ χρειάζεται να διευρύνουν τις συμβατικές δυνάμεις τους, ενισχύοντας τις συμμαχίες τους και ισχυροποιώντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων τους. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης απέφυγε να διευκρινίσει εάν οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η επιτροπή δείχνουν κάποια πιθανή συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία στο θέμα των πυρηνικών όπλων.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής μπορεί να ανατρέψουν την τρέχουσα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία συνίσταται στη νικηφόρα έκβαση ενός πολέμου και την αποτροπή του άλλου. Θα απαιτηθεί επίσης τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από το Κογκρέσο. «Αναγνωρίζουμε τη δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι το κράτος πρέπει να κάνει αυτές τις επενδύσεις», γράφουν η Μάντλιν Κρίντον, η Δημοκρατική πρόεδρος της Επιτροπής και ο αντιπρόεδρός της, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής Τζον Κάιλ, στην εισαγωγή της έκθεσής τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση αυτή είναι αντίθετη με την άποψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι το υπάρχον πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ αρκεί για να αποτρέψει τις δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας συνδυαστικά. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να είναι έτοιμοι να αποτρέψουν και να νικήσουν και τους δύο αντιπάλους ταυτόχρονα. Η διεθνής τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι αξίες που αντιπροσωπεύει κινδυνεύουν από τα αυταρχικά καθεστώτα της Κίνας και της Ρωσίας», υποστηρίζεται στην έκθεση.

Το Κογκρέσο συγκρότησε αυτήν την επιτροπή, η οποία αποτελείται από έξι Δημοκρατικούς και έξι Ρεπουμπλικάνους, το 2022, με σκοπό να αξιολογήσει τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και να συστήσει αλλαγές στις συμβατικές και τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας. Οι απειλές εκ μέρους της Κίνας και της Ρωσίας θα οξυνθούν κατά το διάστημα 2027-35 και για αυτό «πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα ώστε το έθνος να είναι προετοιμασμένο», αναφέρει η έκθεση των 145 σελίδων.

Στην έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι το 30ετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων, το οποίο ξεκίνησε το 2010 και υπολογίστηκε το 2017 ότι θα κοστίσει 400 δισ. δολάρια μέχρι το 2046, πρέπει να χρηματοδοτηθεί πλήρως, ώστε να αναβαθμιστούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές, τα συστήματα εκτόξευσης και οι υποδομές. Πρέπει επίσης να παραταθεί η επιχειρησιακή λειτουργία των υποβρυχίων που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους και να αναπτυχθούν περισσότερα τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ασία και την Ευρώπη.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...