Ευρωβουλευτές: Ο μισθός, τα επιδόματα και τα bonus που λαμβάνουν

Μετά τις ευρωεκλογές με τη σχετική η ψηφοφορία να ξεκινά στις 6 Ιουνίου και τελειώνει το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου, προέκυψαν συνολικά 720 ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην εκλογική περιφέρειά τους, στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται 12 σύνοδοι της ολομέλειας κάθε έτος, και στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχουν σε πρόσθετες συνόδους, καθώς και σε συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων τους.

Αλλά τι θα λάβει ο κάθε ευρωβουλευτής για την επόμενη πενταετία;

Αναλυτικά:

  • Μισθός (38,5% βασικού μισθού δικαστή Δικαστηρίου της Ε.Ε.).
  • Έξοδα ταξιδιών/Έξοδα γραφείου/Εισιτήρια/Επιδόματα.
  • Πάγια μηνιαία αποζημίωση 10.075,18 ευρώ μεικτά – 7.853,18 καθαρά.
  • Το καθαρό ποσό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εθνικότητά του ευρωβουλευτή.
  • Τα κράτη μέλη ενδέχεται να επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις.
  • Τα κόμματα μπορούν να επιβάλλουν εισφορά (συνήθως γύρω στο 20% ή 1.500 ευρώ).

Επιδόματα

Οι ευρωβουλευτές, όμως, έχουν κι επιδόματα. Λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 4.950 ευρώ, που είναι ένα κατ’ αποκοπή ποσό για την κάλυψη των εξόδων ενοικίασης γραφείων στις χώρες που έχουν εκλεγεί, καθώς και εξοπλισμού.

Εάν οι ευρωβουλευτές παρακολουθήσουν λιγότερες από τις μισές συνόδους ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος χωρίς αιτιολόγηση, λαμβάνουν το ήμισυ αυτού του ποσού. Αυτό σημαίνει ότι, μηνιαία, και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εθνικοί φόροι που θα μπορούσαν να πληρώσουν στη χώρα καταγωγής τους, οι ευρωβουλευτές κερδίζουν 12.800 ευρώ.

Σημαντικό μπόνους στην καθημερινότητα του ευρωβουλευτή είναι η ημερήσια αποζημίωση ύψους 350 ευρώ που καλύπτει διαμονή, γεύματα και συναφή έξοδα κάθε μέρα που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για επίσημες εργασίες. Για να το λάβουν πρέπει να υπογράψουν πρακτικό παρουσίας.

Στα ταξίδια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού και έτσι στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό κόστος των εισιτηρίων για να παρακολουθήσουν αυτές τις συναντήσεις, τα ανώτατα όρια καθορίζονται στα αεροπορικά εισιτήρια της κατηγορίας business, στο εισιτήριο τρένου πρώτης θέσης ή 0,58 ευρώ ανά χιλιόμετρο για ταξίδια με αυτοκίνητο έως 1.000 χιλιόμετρα κατ’ ανώτατο όριο.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στην θητεία του ευρωβουλευτή είναι το τι γίνεται όταν… πάψει να είναι ευρωβουλευτής: Μεταβατική αποζημίωση μισθοί 2 μηνών.

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη όταν συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, έρχεται από μια έρευνα της διεθνούς διαφάνειας που λέει πως οι ευρωβουλευτές ίσως τελικά να βγάζουν πολύ περισσότερα κάνοντας μια δεύτερη δουλειά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ