Ετοιμάζονται μεγάλες αλλαγές στο ΝΑΤΟ

Η θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικαφαλής του ΝΑΤΟ μένει «ζωντανή» ελλείψει διαδόχου του.

Τους τελευταίους μήνες μετά τη σοκαριστική νίκη του Βίλντερς στις εκλογές της Ολλανδίας, το όνομα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, άρχισε να παίζει δυνατά για την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Συγκεκιμένα, ακούγεται για την θέση του Γενικού Γραμματέα. «Μετά από πολύ έντονους γύρους συζητήσεων μεταξύ των συμμάχων βρισκόμαστε τώρα στο σημείο όπου πάνω από 20 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό Ρούτε ως τον επόμενο γενικό γραμματέα», τόνισε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Politico.

Ο Ρούτε, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για τη θέση από τον Νοέμβριο, είναι το μοναδικό όνομα που προτάθηκε από τις κυβερνήσεις των 31 μελών της συμμαχίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας πρέπει να αποφασιστεί «με συναίνεση», πράγμα που σημαίνει ότι ο Ρούτε πρέπει ακόμη να συγκεντρώσει την υποστήριξη όλων των υπόλοιπων χωρών.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συζητήσεις «δεν είναι τελικές», αλλά πρόσθεσε πως «υπάρχει αυξανόμενη δυναμική πίσω από την υποψηφιότητά του».

Υπάρχουν μάλιστα πιέσεις να «τελειώνουν» με το θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.

Να θυμίσουμε ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι επικεφαλής στο ΝΑΤΟ από το 2014.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να στοχεύσουν στην «ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής πιθανότατα κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τον αριθμό των χωρών που πρέπει ακόμη να υποστηρίξουν τον Ρούτε, λέγοντας ότι περίπου 10 εξακολουθούν να είναι αρνητικοί.

«Θα συνεχίσουμε να ακούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Και ενθαρρύνουμε … την ολλανδική αποστολή στο ΝΑΤΟ να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις».

Η Τουρκία απαιτεί από τον Ρούτε να μην ευνοήσει τις χώρες της ΕΕ στη συμμαχία, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Ουγγαρία, εν τω μεταξύ, έχει μακροχρόνιες διαφωνίες με τον Ρούτε λόγω της σκληρής κριτικής του για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας και το Κράτος Δικαίου.

Παραμένει ασαφές αν οι χώρες της Βαλτικής υποστηρίζουν τον Ρούτε, δεδομένης της επιμονής τους για μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη της Ουκρανίας στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ. Άλλωστε και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας είχε εκφράσει παλαιότερα ενδιαφέρον για τη θέση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...