Επτά στους δέκα πολίτες δεν εμπιστεύονται τα ελληνικά ΜΜΕ – Ισχυρή πεποίθηση για λογοκρισία

Μία ακόμη έρευνα, ελληνικού πανεπιστημιακού ιδρύματος αυτή τη φορά, έρχεται να επιβεβαιώσει, εκείνες που έχουν προηγηθεί και προκάλεσαν αντιδράσεις, για την κατάσταση της Ενημέρωσης, της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Η συντριπτική πλειονότητα (89,5%) εκείνων που πήραν στην έρευνα που πραγματοποίησε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης & Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμφωνεί ότι η δημοσιογραφία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία.

Ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί το υπόλοιπο ποσοστό (10,5%) του δείγματος της έρευνας για την τοποθέτηση του χωρίς ωστόσο στα πρώτα δημοσιοποιήσιμα στοιχεία να αποσαφηνίζεται (ποια είναι η θέση του), κάτι που αναμένεται να γίνει κατά την επίσημη παρουσίασή της στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας» του iMEdD (5-9/10).

Οι περισσότεροι (67,5%) από εκείνους που πήραν μέρος στην έρευνα δεν εμπιστεύονται τα ελληνικά ΜΜΕ.

Μεγαλύτερο προβληματισμό για την κατάσταση των ΜΜΕ, της προσφερόμενης ενημέρωσης και της αντίληψης του ρόλου των δημοσιογράφων, προκαλεί η ταυτόσημη γνώμη πολιτών και επαγγελματιών του κλάδου για την λογοκρισία στον χώρο των μίντια.

Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα του πανεπιστημιακού ινστιτούτου σε ποσοστό 83,5% συμφωνούν ότι «οι δημοσιογράφοι λογοκρίνονται από τους προϊσταμένους τους», κατάσταση που επιβεβαιώνεται από τον δημοσιογραφικό κλάδο διότι στην έρευνα μόλις τρείς στους δέκα δημοσιογράφους δήλωσαν ότι «δεν λογοκρίνονται ποτέ από τους ιεραρχικά ανώτερους» στα Μέσα όπου εργάζονται.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ