Επίθεση «όπως ποτέ άλλοτε» από το Ισραήλ – «Ασταθής» η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός θα επιτεθεί στη Χαμάς «όπως ποτέ άλλοτε», είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται την τέταρτη ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των ισλαμιστών μαχητών στο ισραηλινό έδαφος που έχει αφήσει πάνω από 1600 νεκρούς.

«Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, σας το λέω ειλικρινά, οι δύσκολες μέρες δεν έχουν έρθει ακόμα», είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα τη Δευτέρα.

Με βάση τον τελευταίο απολογισμό στο Ισραήλ έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 900 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών 260 που σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς, ενώ συμμετείχαν σε μουσικό φεστιβάλ ειρήνης. Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 704.

Η σημερινή ημέρα συνεχίζεται με «εκτεταμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Στην διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν πάνω από 200 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ ανέκτησε επίσης τον έλεγχο του φράχτη στα σύνορα με τη Γάζας που παραβίασαν οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι της Χαμάς που πραγματοποίησαν μαζική εισβολή το Σαββατοκύριακο και τοποθετεί νάρκες στα σημεία όπου γκρεμίστηκε το φράγμα, ανακοινώθηκε την Τρίτη.

«Την τελευταία μέρα, ούτε ένας τρομοκράτης δεν μπήκε από τον φράχτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά πάντως ότι ένας μικρός αριθμός μαχητών της Χαμάς εξακολουθούν να κρύβονται στο ισραηλινό έδαφος.

Επίσης, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, υποστηρίζει ότι οι μαχητές του συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Όπως αναφέρει σε σειρά μηνυμάτων στην εφαρμογή Telegram, οι μαχητές της έχουν «στοχοποιήσει άμεσα» τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ναμπλούς, καθώς και ισραηλινά οχήματα στη Τζενίν. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή.

«Ασταθής» η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Παράλληλα, η σιιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες σε «απάντηση» για τον θάνατο τουλάχιστον τριών μελών της κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, εν μέσω φόβων κλιμάκωσης μετά την παρείσφρηση Παλαιστινίων μαχητών στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Αποκαλώντας την επίθεσή της «πρώτη απάντηση», η Χεζμπολάχ δήλωσε σε ανακοίνωση ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες «χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα όλμων που πέτυχαν» τους στόχους τους.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε την παρουσία του κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, προσθέτοντας δεκάδες χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα μετά τις συγκρούσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή.

«Η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο είναι ασταθής. Είμαστε σε εγρήγορση. Προσθέσαμε δεκάδες χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων – εφέδρους καθώς και τακτικές μονάδες – εν αναμονή μιας επίθεσης της Χεζμπολάχ», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF) Τζόναθαν Κορνικους.

«Τους έχουμε προτρέψει έντονα να σκεφτούν δύο φορές πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε. «Μέχρι στιγμής τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση ήταν ήσυχη. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητές είχαν διεισδύσει από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος, με έναν «αριθμό ένοπλων υπόπτων» να σκοτώνονται και τα στρατεύματα του Ισραήλ να ερευνούν την περιοχή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...