ΕΟΠΥΥ: «Κόβει» σε εξετάσεις και συνταγογράφηση για να συμμαζέψει τις δαπάνες – Κάθε πότε θα επιτρέπονται

Θέτοντας για πρώτη φορά χρονικά όρια και περιορίζοντας τις διαγνωστικές εξετάσεις που κάνουν οι ασφαλισμένοι του, επιχειρεί να βάλει τάξη στα οικονομικά του ο ΕΟΠΥΥ .

Δηλαδή ο ασθενής μπορεί να κάνει μια εξετάσεις αίματος κάθε τέσσερις ημέρες, κάθε δυο μήνες για Βιταμίνη Β12, κάθε τρεις μήνες για Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη, κάθε 6 μήνες για Βιταμίνη D και κάθε 12 μήνες για λιποπρωτεϊνης α (LPa).

Η σχετική υπουργική απόφαση για τον περιορισμό της αλόγιστης συνταγογράφηση, που «ματώνει» οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, είχε ψηφιστεί από τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο μόλις στις 9 Οκτωβρίου, ενεργοποιήθηκαν οι αλλαγές στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ για τα χρονικά όρια που ξεκινούν από τις 4 ημέρες έως και τον ένα χρόνο για συγκεκριμένες εξετάσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ τα μέτρα αυτά, αποτελούσαν πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων για έγκαιρο και προληπτικό έλεγχο των εργαστηριακών εξετάσεων και εφαρμόστηκαν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογραφεί η πρόεδρος του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη: «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσβαση των δικαιούχων του σε υπηρεσίες Υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση φαινομένων καταχρηστικής συνταγογράφησης που είναι επιζήμια τόσο για τα οικονομικά των δικαιούχων μας όσο και για τα οικονομικά μεγέθη στην Υγεία».

Με την υπουργική απόφαση, προβλέπονται τα εξής:

Για κάθε ΑΜΚΑ ασφαλισμένου επιτρέπεται η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης μια φορά εντός διαστήματος 20 ημερών.

Για τις κάτωθι εξετάσεις, το ανωτέρω χρονικό διάστημα διαμορφώνεται ως εξής:

Ανά τέσσερις (4) ημέρες:

– Γενική Αίματος – Χολερυθρίνη – CPK, CPK-MB – Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο) – Σάκχαρο – Ουρία – Κρεατινίνη – Αμυλάση – ΙNR, PT,PTT – Β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη – Γενική Ούρων – CRP ποσοτικό – Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση – Μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο, για σπειροχαίτη, για μαλακό έλκος, για Nicolas Favre, για τριχομονάδες, για μύκητες, για χλωρίδες, για ελαστικές ίνες, κρυστάλλου Curghaman, ηωσινόφιλα, για άγκιστρα εχινόκοκκου, για Hansen, για Koch κατά παραγγελία

Ανά εξήντα (60) ημέρες:

– Βιταμίνη Β12 – Προσδιορισμός Φυλλικού Οξέος – Χοληστερόλη (CHL) – Xoληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HD-CHOLESTEROL) – Χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-CHOLESTEROL) – Τριγλυκερίδια αίματος.

Ανά ενενήντα (90) ημέρες:

– Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c).

Εξαιρούνται: ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (icd10: E10 – ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης), η Κύηση (icd10: Z32, Z32.1) και ο Διαβήτης Κύησης (icd10: 0.24, 024.0, 024.1, 024.2, 024.3, 024.4, 024.9).

Ανά έξι (6) μήνες:

– ΟΛΙΚΗ 25 (ΟΗ) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D – 1,25 Διυδροξυ – Βιταμίνη D3 ορού (1,25 (ΟΗ)2D3) – Ομοκυστεΐνη. v.

Ανά έτος:

– Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α (LPa) – Αντι-θυρεοσφαιρινικά αντισώματα (Αnti-TG) – Αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (Αnti-TPO) – Ελεύθερη τριωδιοθυρονίνη (FT3).

Η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των ανωτέρω ορισθεισών χρονικών περιόδων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί «μόνο σε δημόσια δομή».

Επιπλέον μετονομάζεται η κατηγορία ιατρικής εξέτασης από «Γονιδιακές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού» σε «Γενετικές εξετάσεις κληρονομούμενου καρκίνου».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι… αποκαλυπτικές φωτογραφίες της Αναστασίας Γιάμαλη που δεν έχει εξαφανίσει ακόμη (pic)

Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη στο προσωπικό...

Πυρηνική βόμβα η πρόβλεψη του Γιώργου Κύρτσου για το βιβλίο του Στέφανου Κασσελάκη (pic)

Σε δημόσια παρέμβασή του ο Γιώργος Κύρτσος αναφέρει:Στις 16...