Εξάρχου: Στη δεύτερη θέση ανάμεσα στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους η Intrakat

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Intrakat. Ξεκινώντας, ο κύριος Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, αναφέρθηκε πως πρόκειται για την πρώτη γενική συνέλευση της νέας διοίκησης, που ήδη βρίσκεται ένα χρόνο στο τιμόνι του Ομίλου. Ένας χρόνος, που όπως υπογράμμισε, αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία σημείωσε επιστροφή στην κερδοφορία σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όταν η νέα Διοίκηση παρέλαβε την εταιρεία, η Κεφαλαιοποίηση της ήταν €142,8 εκατ. και πλέον έχει φτάσει στα €345,9 εκατ. (αύξηση 142%).

Τόνισε πως η Διοίκηση, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιάρθρωσης, εκπόνησε με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών δράσεων, εστιάζοντας τη στρατηγική της εταιρείας σε κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. Μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, καθώς χρειάστηκε να γίνει «εν κινήσει», αλλά απαραίτητη προκειμένου η Intrakat να αποτελεί σήμερα έναν ισχυρό παίκτη του κατασκευαστικού κλάδου και να αλλάξει ριζικά η προοπτική της στην αγορά εν γένει.

Στη συνέχεια, ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία στον κλάδο των ΑΠΕ, όπως η απόκτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, διαμορφώνοντας έτσι ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7GW. Τόνισε πως στόχος είναι τα 750MW σε βάθος τριετίας, αξιοποιώντας το ομολογιακό δάνειο ύψους €120 εκατ.
Αναφορικά με το ανεκτέλεστο, σημείωσε πως στο τέλος Ιουνίου 2023 έχει φτάσει στα €2,1 δις, σημειώνοντας €850 εκατ. αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Κατασκευαστική και την έγκριση των Αρμόδιων Αρχών, ο Όμιλος θα διαθέτει στο τέλος του 2023 σύνολο ανεκτέλεστου €4,9 δις.

Σχετικά με τις αναπτυξιακές δράσεις της εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο 2023, υπογράμμισε πως μέσω της ιδιαίτερα επιτυχημένης ΑΜΚ ύψους €100 εκατ., η Intrakat κατάφερε όχι μόνο να καλύψει πλήρως τις υποχρεώσεις του παρελθόντος, αλλά κυρίως απέκτησε την απαραίτητη ώθηση για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις. Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα ΣΔΙΤ, που μάλιστα μαζί με τις παραχωρήσεις αποτελούν έναν νέο τομέα δραστηριότητας για την Intrakat. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα δύο εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ, τον Οδικό Άξονα Καλαμάτας – Πύλου προϋπολογισμού €239,2εκατ. και τον Οδικό Άξονα ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη), προϋπολογισμού €188,6 εκατ.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην κοινοπραξία με την πορτογαλική εταιρεία Brisa, σε 49%, για τον διαγωνισμό Παραχώρησης της Αττικής Οδού έναντι 30% που όριζε η αρχική συμφωνία.

Ο κύριος Εξάρχου, σχετικά με την εξαγορά – ορόσημο της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. υπογράμμισε πως ήταν μια κίνηση στρατηγικής σημασίας που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του Ομίλου, ώστε πλέον να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επισήμανε πως στη νέα εποχή της εταιρείας, τα ιδιωτικά έργα θα έχουν σημαντικό ποσοστό τονίζοντας πως όταν αυτά είναι ασφαλή, δηλαδή είναι εγγυημένη η πληρωμή τους, αποτελούν μια εναλλακτική και σημαντική πηγή εσόδων, καθώς η διαφοροποίηση αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρείας. Σημαντικά ιδιωτικά έργα αποτελούν για την εταιρεία, το Riviera Tower στο Ελληνικό, προϋπολογισμού €350 εκ., αλλά και το νέο project που αφορά στην κατασκευή ενός νέου Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαίου δυναμικότητας 1.300.000 m3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εταιρεία ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE», ύψους €357 εκ.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε εκ νέου πως η Intrakat διαθέτει τη δύναμη, την τεχνογνωσία, τις ταμειακές ροές, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να πετύχει όλους τους αναπτυξιακούς της στόχους, ώστε να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα στις κατασκευαστικές εταιρείες στη χώρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα το δείτε στα κανάλια – Σκληρή γραμμή από Μαξίμου και μεγαλοεπιχειρηματίες υπέρ Λατινοπούλου μέχρι τις εθνικές εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν...

Η Νάνσυ «καίει» με την ατζέντα της την VIP Αθήνα

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Ο Ανδρουλάκης μοιράζει αντικρουόμενα ρεπορτάζ στα μαγαζιά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....