Ενοίκια: Τα μέτρα της κυβέρνησης για να ρίξει τις τιμές – 3 σοκ για τους ιδιοκτήτες Airbnb

Λύση στο μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα αναζητεί η κυβέρνηση και θα επιχειρήσει από τον Σεπτέμβριο να βρεί τρόπους να μειώσει τα ενοίκια.

Τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές έχουν ξεφύγει. Αυτό έχει προκαλέσει ασφυξία στην αγορά και ειδικά στα νοικοκυριά, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να βρουν λύσεις για το θέμα της στέγης.

Μέτρα για τα ενοίκια

Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχονται ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα από το φθινόπωρο για τα ενοίκια. Μεταξύ αυτών, θα παρέχονται κίνητρα στους ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση αντί να τα προσφέρουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Επιπλέον, εξετάζεται να μπει πλαφόν ημερών στα Airbnb. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, «είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε και το μελετάμε πολύ συστηματικά». Είχε πάει και ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας το περίγραμμα των αλλαγών που έρχονται, σημειώνοντας: «Θα δούμε και πόσο χρόνο θα πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά στη διάρκεια του έτους να μπορεί να ενοικιάζεται ένα ακίνητο μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb. Το μελετάμε γιατί είναι σύνθετο ζήτημα».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, από την πλευρά τους, δεν φαίνεται να συμμερίζονται τα όσα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση. Όπως μάλιστα αναφέρουν, αν τελικά επικυρωθεί η σχετική πρόθεση για πλαφόν 90 ημερών, θα αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να επιστρέψουν σε παλιές τακτικές που κανέναν δεν συμφέρουν, δηλαδή να πληρώνονται «μαύρα» για την ενοικίαση του ακινήτου τους, στερώντας από το δημόσιο πόρους και αυξάνοντας τη φοροδιαφυγή.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδικαστεί. Η προσφυγή αφορά τη διάταξη της εγκυκλίου βάσει της οποίας κάθε ακίνητο που αποτελεί αντικείμενο αξιοποίησης λογίζεται ως φορολογικό υποκατάστημα και, επομένως, υπόκειται σε τέλος επιτηδεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, αν ένα νομικό πρόσωπο διαχειρίζεται 10 ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, τότε θα πληρώσει 10 τέλη επιτηδεύματος. Αν το νομικό πρόσωπο, για παράδειγμα, διαχειρίζεται 10 ακίνητα σε μία πολυκατοικία στην Πλάκα, θα πληρώσει ένα τέλος επιτηδεύματος.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν πως είναι παράλογο και τεχνικά αδύνατο στην εφαρμογή του να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος και να θεωρείται υποκατάστημα. Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται για τα νομικά πρόσωπα στο ποσό των 1.000 ευρώ και στα 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Golden Visa για ακίνητα και ακρίβεια στα ενοίκια

Ενοίκια και Airbnb

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τα ενοίκια προβλέπουν καθιέρωση χρονικών, αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση σε εφαρμογή της διάταξης που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται:

  • Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας να επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
  • Να μην επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
  • Επιβολή πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο, με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα γίνουν μετά την τουριστική σεζόν, ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις στον κλάδο. Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό η βραχυχρόνια μίσθωση να τρέξει με τις παρούσες συνθήκες μόνο για φέτος και από του χρόνου να υπάρξει νέο καθεστώς.

Φοροέλεγχοι για Airbnb και ενοίκια

Την ώρα που η κυβέρνηση θα εξετάζει τις νέες παρεμβάσεις στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τα ενοίκια, η ΑΑΔΕ θα ξεκινά μπαράζ διασταυρώσεων στις δηλώσεις όπου αποτυπώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb, καθώς και ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στις πιστωτικές κάρτες των ιδιοκτητών ακινήτων.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν όταν θα έχει πέσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2023 και θα ελεγχθούν εξονυχιστικά τα αναγραφόμενα στα έντυπα Ε1 και Ε2, ενώ συγχρόνως θα διασταυρωθούν και με τα στοιχεία που έχουν ήδη κοινοποιήσει στην ΑΑΔΕ οι εταιρείες που λειτουργούν τις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Vrbo (Expedia) και η νέα συμφωνία επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να διασφαλίζει πλήρως την ταυτοποίηση των διαχειριστών των καταλυμάτων για σκοπούς συμμόρφωσης και ελέγχου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...