ΕΛΣΤΑΤ – ΑΕΠ: Ανάπτυξη 2,1% το α’ τρίμηνο

Με ρυθμούς 2,1% αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης ήταν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, που παρουσίασαν σημαντική ενίσχυση σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ ανθεκτική αποδείχθηκε και η κατανάλωση, παρά το κύμα ακρίβειας. Έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου είχαμε πάντως ελαφρά συρρίκνωση του ΑΕΠ(0,1%). Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έδειξαν ανάπτυξη 4,8%.

Μεταβολές σε τριμηνιαία βάση

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2022. o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2022.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το 4 ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,5%.

Μεταβολές σε ετήσια βάση

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.

Για το σύνολο του 2023 ο πήχυς της ανάπτυξης έχει τοποθετηθεί στο 2,3%, ενώ ο ΟΟΣΑ σε σημερινή του έκθεση  «βλέπει» ανάπτυξη 2,2% για φέτος και χτυπάει καμπανάκι για τον επίμονα υψηλό δομικό πληθωρισμό και τις ελλείψεις προσωπικού.

Τα πρόσφατα στοιχεία είχαν προϊδεάσει για ακόμη πιο θετική επίδοση το πρώτο τρίμηνο.

  • σημαντική αύξηση 63,8% κατέγραψαν οι τουριστικές εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο του έτους και γενικότερα η αύξηση της τουριστικής κίνησης,
  • ο τζίρος των καταλυμάτων κα εστίασης ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019
  • αλλά και η αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με τις εισαγωγές συμβάλλοντας στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα το δείτε στα κανάλια – Σκληρή γραμμή από Μαξίμου και μεγαλοεπιχειρηματίες υπέρ Λατινοπούλου μέχρι τις εθνικές εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν...

Η Νάνσυ «καίει» με την ατζέντα της την VIP Αθήνα

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Ο Ανδρουλάκης μοιράζει αντικρουόμενα ρεπορτάζ στα μαγαζιά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....