Ελληνοτουρκικά: Εν όψει δύσκολων αποφάσεων

Ο γερμανικός Τύπος παρακολουθεί και τις εξελίξεις, όπως προδιαγράφονται από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. «Τουρκία και Ελλάδα συμφωνούν μια νέα αρχή στην εδαφική διαμάχη» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής Handelsblatt.

Χωρίς να επιχειρεί κάποιον σχολιασμό, παραθέτει τα βασικά σημεία της χθεσινής συνάντησης υπενθυμίζοντας ότι στο νέο θετικό μομέντουμ «συνέβαλαν η βοήθεια της Ελλάδας στους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο και το κύμα τουρκικής συμπαράστασης μετά τον πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον περασμένο Μάρτιο… Μόλις πέρυσι ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα ξαναμιλούσε ποτέ με τον Μητσοτάκη, αλλά τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι δύο τους μίλησαν μεταξύ τους».

Αλλά και η γερμανόφωνη αυστριακή Der Standard υπενθυμίζει ότι ο Μητσοτάκης επιχειρεί, στην έναρξη της δεύτερης θητείας του, μια «ιστορική προσπάθεια» τείνοντας «χείρα φιλίας» για να αντιμετωπίσει άλυτα προβλήματα. «Χωρίς βάση εμπιστοσύνης οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα», σημειώνει. «Αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά εισέρχονται στις συνομιλίες με καλή πίστη. Πρόκειται για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

Εδώ και χρόνια οι δύο χώρες διαφωνούν για το σε ποιον ανήκει η υφαλοκρηπίδα γύρω από τα ελληνικά νησιά. Αλλά πρόκειται επίσης για την ελαχιστοποίηση του ευάλωτου χαρακτήρα της περιοχής σε κρίσεις… Τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Ερντογάν κέρδισαν πρόσφατα τις εκλογές και άρα (διαθέτουν) το πολιτικό περιθώριο για δύσκολες και επίσης μη δημοφιλείς αποφάσεις».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

«Η Δικαιοσύνη δολοφονήθηκε» – Καταπέλτης η Μαρία Καρυστιανού για τα Τέμπη

Σκληρή ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού για τα Τέμπη: κατηγορεί τη Δικαιοσύνη για συγκάλυψη, ζητά εκταφές με τοξικολογικές και προσφυγή σε ΕΕ και ΟΗΕ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων