ΕΚΤ: Στον δρόμο της Fed, αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα βασικά της επιτόκια την Πέμπτη, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, και παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων χωρών ότι αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομία.

Η ΕΚΤ θα λάβει την απόφασή της την Πέμπτη, την επομένη της αμερικανικής Fed, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων, την ενδέκατη από τον Μάρτιο του 2022, μετά από μια παύση τον Ιούνιο.

Ένα χρόνο αφότου ξεκίνησαν τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία τους, οι φύλακες του ευρώ παραμένουν στην πορεία, ακόμη και αν η κορύφωση φαίνεται να πλησιάζει. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ήδη τον Ιούνιο μια «πολύ πιθανή» περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εν όψει της συνεδρίασης του Ιουλίου.

«Σχεδόν όλοι αναμένουν αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες», όπως και τον Ιούνιο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γιόαχιμ Νάγκελ, επικεφαλής της σημαίνουσας κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Αυτό θα οδηγούσε το επιτόκιο αναφοράς για τις καταθέσεις στο 3,75%.

Με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου στο βάθος

Για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ρεκόρ στην ευρωζώνη μετά την ανάκαμψη μετά την πανδημία και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΚΤ αυξάνει τα βασικά της επιτόκια με πρωτοφανή ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο, αυξάνοντάς τα κατά 400 μονάδες βάσης σε διάστημα ενός έτους.

Η πολιτική αυτή αυξάνει το κόστος με το οποίο δανείζονται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το οποίο πρέπει να μειωθεί.

Η ελπίδα της ΕΚΤ είναι ότι αυτό θα μειώσει την ικανότητα των εταιρειών και των επιχειρήσεων να αυξάνουν τις τιμές, ενώ θα μετριάσει τις απαιτήσεις για αυξήσεις στους μισθούς. Άλλωστε εξαιρουμένης της ενέργειας, η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών είναι ακόμη πολύ περιορισμένη.

Από το ρεκόρ του 7,9% τον Μάρτιο του 2023, ο βασικός δείκτης πληθωρισμού (ο δείκτης που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό) υποχώρησε δειλά στο 6,9% τον Ιούνιο του 2023. Αυτό έχει κάνει την Κριστίν Λαγκάρντ να λέει ξανά και ξανά ότι η ΕΚΤ έχει ακόμη «πολύ δρόμο μπροστά της» για να ρίξει τις τιμές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...