ΕΚΤ: Θα αυξήσει κατά 25 μονάδες τα βασικά επιτόκια – Τα μηνύματα της Λαγκάρντ

Στην αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων της προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δείχνοντας επίσης την προθυμία της να συνεχίσει την πορεία αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ακόμη και αν η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές, εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ αφορά περισσότερο τα μηνύματα που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πορεία τους επόμενους μήνες», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει επίσης ότι δεν θα επανεπενδύσει τα ομόλογα που αποκτήθηκαν από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια ετών χαμηλού πληθωρισμού.

Μετά από μια δεκαετία φθηνού χρήματος, η ΕΚΤ ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου γύρο νομισματικής σύσφιξης για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών καταναλωτή στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3,75 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.

Το θέμα της συνεδρίασης της Πέμπτης αφορά περισσότερο τα μηνύματα που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πορεία τους επόμενους μήνες.

«Η απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις θα μπορούσε να επηρεάσει τις κινήσεις της ΕΚΤ, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει στη συνέντευξη Τύπου ότι «η ΕΚΤ έχει ακόμα κάποιο δρόμο μπροστά της» για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, χωρίς να ξεκαθαρίζει πάντως αν θα ακολουθήσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούλιο», σημειώνουν στην «Ν» οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα το δείτε στα κανάλια – Σκληρή γραμμή από Μαξίμου και μεγαλοεπιχειρηματίες υπέρ Λατινοπούλου μέχρι τις εθνικές εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν...

Η Νάνσυ «καίει» με την ατζέντα της την VIP Αθήνα

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Ο Ανδρουλάκης μοιράζει αντικρουόμενα ρεπορτάζ στα μαγαζιά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....