ΕΚΤ: Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Ενισχυμένη είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, με τον πληθωρισμό σταθερά μειούμενο και με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να ανακάμπτει, όπως αναφέρει η έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, προειδοποιεί η ΕΚΤ, ότι οι προοπτικές παραμένουν εύθραυστες, καθώς τα περιθώρια για οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κλυδωνισμούς είναι μεγάλα, σε ένα περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και παγκόσμιας πολιτικής αβεβαιότητας.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να σκιάζουν τις προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε: «Ενώ οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν βελτιωθεί ως αποτέλεσμα του μειωμένου κινδύνου ύφεσης και του χαμηλότερου πληθωρισμού, παραμένει ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό το φώς της παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας».

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ευάλωτες σε ενδεχόμενους μελλοντικούς κραδασμούς. Ενώ οι προσδοκίες για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενισχύουν την αισιοδοξία στις εκτιμήσεις κινδύνου των επενδυτών, το κλίμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα, επισημαίνει η ΕΚΤ.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι σφικτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνεχίζουν να δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα μιας ομάδας ευάλωτων χωρών της ζώνης του ευρώ, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων. Συνολικά, πάντως οι δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ των νοικοκυριών της ζώνης του ευρώ και των επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, γεγονός που συμβάλλει στην άμβλυνση των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, καθιστώντας τα δημόσια οικονομικά πιο ευάλωτα σε δυσμενείς διαταραχές. Γενικότερα, το κόστος εξυπηρέτησης μπορεί να εξακολουθήσει να αυξάνεται στο μέλλον, καθώς οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συνεχίζουν να ανατιμώνται με τα επικρατούντα, σημαντικά υψηλότερα επιτόκια.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η υποχώρηση στην αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, ο εμπορικός τομέας συνεχίζει να βιώνει σημαντική μείωση των τιμών, ενώ περαιτέρω υποχώρηση τους δεν μπορεί να αποκλειστεί, επισημαίνει η ΕΚΤ. Αντίθετα, οι αγορές κατοικιών παρουσιάζουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης έπειτα από μια μέχρι στιγμής ομαλή διόρθωση των τιμών.

Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ παρέμειναν ανθεκτικές, αλλά οι χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη διάρκεια της κερδοφορίας των τραπεζών. Οι προκλήσεις για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ μπορεί να προκύψουν από τρεις πηγές, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

  1. Αυξάνονται οι ανησυχίες για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, δεδομένων των ενδείξεων για αυξανόμενες απώλειες σε ορισμένα χαρτοφυλάκια δανείων που είναι πιο ευαίσθητα στις κυκλικές υφέσεις, ιδίως τα εμπορικά ακίνητα.
  2. Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών φαίνεται ότι θα παραμείνει υψηλό, ακόμη και αν τα επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται.
  3. Τα έσοδα των τραπεζών ενδέχεται να εξασθενήσουν, καθώς τα λειτουργικά έσοδα αποδυναμώνονται λόγω της ακόμη υποτονικής αύξησης των δανείων και των μικρότερων εσόδων από τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που έρχονται.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....