Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Ρόδο – Καίγονται ξενοδοχεία – Τρομοκρατημένοι οι τουρίστες (pics)

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός. η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα και Κιοτάρι επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα ώστε να συνδράμει και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από παραλία των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από την Πυροσβεστική πως ζητήθηκε με μηνύματα μέσω του 112 η εκκένωση του κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοταρίου και νωρίτερα η εκκένωση στον Λάρδο και Πυλώνα.

Στις φλόγες τρία ξενοδοχεία στο Κιοτάρι

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες καίγονται στο Κιοτάρι. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

Τα ξενοδοχεία έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται με τα πόδια ενώ ο ουρανός έχει καλυφθεί από ένα πυκνό σύννεφο καπνού

Εκκενώσεις από τη θάλασσα στη Λάρδο

Απο τη θάλασσα εκκενώνει το Λιμενικό τουρίστες και όποιον αλλον μπορεί η κατάσταση δυστυχώς ειναι δραματική και η μόνη προτεραιότητα είναι πλέον οι ανθρώπινες ζωές .

Οι Πυροσβέστες δίνουν μάχες στα ξενοδοχεία ώστε να προχωρησουν οι εκκενώσεις και να μην προχωρήσει η φωτιά σε παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις .

Παντού υπάρχει ένας πανικός πλέον στο νησί που στην Ανατολική πλευρά έχει κοπεί κυριολεκτικά στην μέση και έχουν κλείσει οι οδικές αρτηρίες

Πυροσβέστες και μοναχές εγκλωβίστηκαν σε μοναστήρι

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, επετεύχθη η εκκένωση της Μονής Υψενής και ο απεγκλωβισμός πυροσβεστών, στην οποία παρέμεναν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς προσπαθούσαν να πείσουν μοναχούς να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Αρτοποιός για Ρόδο: Δίνουμε δύσκολη μάχη – Σε κατάσταση συναγερμού όλος ο μηχανισμός

Σε έκτακτη ενημέρωση προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, για την κατάσταση των πυρκαγιών στην χώρα, όπου οι Αρχές εστιάζουν πρώτα στη Ρόδο.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς το ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα, Κιοτάρι και εκεί επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης 

Επιπλέον, την εκ περιτροπής διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί της Ρόδου, σε προγραμματισμένους χρόνους, ανακοίνωσε για σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας από τους πολίτες να συμβάλλουν κι αυτοί στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει: 

«Ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00. Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

– να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)

– να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ