ΕΕ: Σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την εξόφληση δανείων

Στις ανυπέρβλητες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιτίας των ανεξόφλητων δανείων που έχουν λάβει, αναφέρεται, με ερώτηση της προς την Κομισιόν, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρτίας Gianna Gancia!

Όπως αναφέρει, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών έχει προκαλέσει πληθωρισμό, ενώ η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που επιδείνωσε την κατάσταση.

Υπογραμμίζει δε ότι, το σχετικό βάρος των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλές χώρες, με αντίκτυπο έως και 75 % στα νοικοκυριά.

Αυτό σημαίνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών κινδυνεύει να μην εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Τονίζει, ακόμη, ότι τα επιτόκια για τα νέα δάνεια αυξάνονται επίσης και πλέον ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 5 % για τα δάνεια σταθερού επιτοκίου και στο 6 % για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ωστόσο, συμπληρώνει, παρά τις προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων να βοηθήσουν τις οικογένειες, απαιτείται ισχυρότερη και πιο συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιόν, αν μπορεί να αναφέρει ποια μέτρα εξετάζει να λάβει, για να αμβλύνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ