Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε πληρώνεται – Πώς υπολογίζεται

Το Δώρο Χριστουγέννων, για να πάρουν μία βαθιά οικονομική ανάσα και να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις περιμένουν εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί, μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το Δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρα εορτών.

Παράλληλα, τα Δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πιο αναλυτικά, δικαιούχοι του Δώρου είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου καθώς και οι επιδοτούμενοι άνεργοι.

Αντίθετα, εκτός έχουν τεθεί με… μνημονιακές συνοπτικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα καθώς και οι συνταξιούχοι.

Πώς υπολογίζουμε το δώρο Χριστουγέννων:

Εάν έχουμε σταθερό μισθό από 1η Μαϊού έως την 31η Δεκεμβρίου, δικαιούμαστε ολόκληρο το δώρο(ένας ολόκληρος μισθός).
Εάν δουλεύουμε για μικρότερη χρονική περίοδο υπολογίζονται 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες
Με εκ περιτροπής εργασία 1 ημερομίσθιο ανά 8 πραγματοποιηθέντα

Δείτε online το ποσό

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Υπολογίστε το ποσό που θα λάβετε στον σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Επίσης, μπορεί εύκολα να γίνει ο υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων online σε ειδική εφαρμογή που υπάρχει για iOS και Android.

Αναλυτικά:

Εάν διαθέτετε Android Smartphone μπορείτε να κατεβάσετε την app εφαρμογή από το Play Store. Μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ.
Εάν έχετε IOS συσκευή από το App Store κάνοντας μία απλή αναζήτηση το «ΚΕΠΕΑ ΓΣΕΕ» ή στον ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα (21/12), οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...