Δύσκολα τα πράγματα στη Θεσσαλία για την κυβέρνηση

Η Θεσσαλία είναι από τις περιοχές της χώρας που θεωρούνται πολύ «επίφοβες» για τη Νέα Δημοκρατία στις ερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Από τη μία το έγκλημα στα Τέμπη, από την άλλη οι τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως θέλει να αναλάβει ο ίδιος την προεκλογική εκστρατεία στη Θεσσαλία, έτσι σχεδόν με την έναρξη των προεκλογικών περιοδειών του, επισκέφθηκε το Μουζάκι της Καρδίτσας, όπου και παρουσίασε το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν ο Daniel και ο Elias σε έξι νομούς (Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας).

Υπενθυμίζεται πως η Θεσσαλία είναι μία Περιφέρεια που ήδη «λάβωσε» τη ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκλέγοντας Περιφερειάρχη τον Δημήτρη Κουρέτα και όχι τον «εκλεκτό» του κυβερνώντος κόμματος, Κώστα Αγοραστό.

Μιλώντας σε τοπικούς παράγοντες, βουλευτές, εκπροσώπους φορέων και πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η συνολική αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias” θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, τα 1,4 δισεκατομμύρια αφορούν μόνο τις οδικές και τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων μας. Και θέλω να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια η οποία έγινε, υπάκουσε σε έναν κεντρικό κανόνα: να μην αισθάνεται κανείς πολίτης της Θεσσαλίας, όσο γεωγραφικά απομονωμένος και αν είναι, ότι δεν έχει τη φροντίδα του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό και δεν λογαριάσαμε, σε καμία περίπτωση, τεχνοκρατικές προσεγγίσεις κόστους-ωφέλειας».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ομολόγησε πάντως ότι «οι πόροι του προϋπολογισμού προφανώς δεν είναι ατελείωτοι. Για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στη Θεσσαλία, τους στερήσαμε από κάποια άλλα έργα. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε, όμως η προτεραιοποίηση την οποία δίνουμε στην Θεσσαλία είναι απολύτως απαραίτητη, αν λάβει κανείς υπόψη την έκταση της ζημιάς την οποία υποστήκατε από τον “Daniel”», επισήμανε.

«Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ξαναπώ ότι αυτό είναι ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο η κυβέρνησή μας το διαπραγματεύτηκε και το αποτύπωμα του οποίου φαίνεται ήδη σε ολόκληρη την επικράτεια. Αλλά καταφέραμε μέσα από μία νέα επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετεύσουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αποκατάσταση της Θεσσαλίας». Με απλά λόγια, για την – αναγκαία όσο τίποτε άλλο – αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να… ανακατέψει την τράπουλα των κονδυλίων προκειμένου να βρει τα απαραίτητα ποσά – προφανώς σε βάρος άλλων έργων.

Ωστόσο, τα άμεσα προβλήματα των πλημμυροπαθών όχι μόνο παραμένουν άλυτα αλλά πολλαπλασιάζονται και με γεωμετρική πρόοδο.

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ ακόμα και σήμερα υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων, καθυστερήσεις που επιτείνονται και από τη γραφειοκρατία, αλλά και από… επιτήδειους που ελπίζουν ότι μέσα στην αναμπουμπούλα θα μπορέσουν να λάβουν χρήματα που δεν δικαιούνται. Επίσης (το είχε επισημάνει και το topontiki.gr, υπάρχουν και καταγγελίες για φαινόμενα φαβοριτισμού στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι σχεδόν επτά μήνες μετά το «πέρασμα» του Daniel από τη Θεσσαλία, ακόμα και δεν έχουν επιλυθεί τα τεχνικά ζητήματα για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....