Δύο πολύ βαριά αδικήματα: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν δήλωσε την offshore εταιρεία; (docs)

Δύο αδικήματα επικρέμονται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας των ανακριβών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που καταθέτει από τότε που βρέθηκε στον προεδρικό θώκο της ΝΔ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του documentonews.gr. Πρόκειται για αυτό της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες και της κατοχής εξωχώριας εταιρίας. Ο λόγος; Δεν δήλωσε ποτέ offshore εταιρία με έδρα τα νησιά Κέιμαν.

Ο πρωθυπουργός είχε παραβιάσει ενσυνείδητα το νομικό πλαίσιο που διέπει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, καθώς η σύζυγός του έως και τον Μάρτιο του 2015 μετείχε στην εξωχώρια εταιρία, Eternia Capital Management. Όταν το Documento, τον Φεβρουάριο του 2017, είχε αποκαλύψει το γεγονός ότι ο Μαρέβα Μητσοτάκη ήταν μέτοχος της αδήλωτης -στο πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2015- υπεράκτιας εταιρίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εξαπολύσει αήθη επίθεση κατά της εφημερίδας, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες.

Ώσπου, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ήρθε η επιβεβαίωση όσων είχε αποκαλύψει το Documento, με το «παραδείσιο» επιχειρείν του πρωθυπουργικού ζεύγους να απασχολεί τον διεθνή Τύπο. Η αιτία ήταν η δημοσίευση των Paradise Papers από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, icij.org. Τότε, η Μ. Μητσοτάκη αναγκάστηκε μεν να παραδεχτεί τη συμμετοχή της, αλλά ποτέ δεν κλήθηκε επί της ουσίας να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα που εγείρονταν.

Συγκεκριμένα, η σύζυγος του πρωθυπουργού κατάφερε να στρεψοδικήσει, ισχυριζόμενη ότι η εταιρία ήταν ανενεργή από το 2012, ενώ δεν μπόρεσε να αποφύγει την παραδοχή ότι η εταιρία επί της ουσίας έκλεισε το 2015. «Από εσάς πληροφορούμαι για πρώτη φορά ότι η εταιρεία διαγράφηκε απ΄το μητρώο εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015. Δεν γνωρίζω γιατί, ενώ η εντολή για το κλείσιμο της εταιρείας δόθηκε περί τα μέσα του 2012, γιατί, ενώ ο agent service provider της εταιρείας διέκοψε την παροχή υπηρεσιών του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως πληροφορούμαι από εσάς, η εταιρεία εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως active entity και διαγράφηκε τον Ιανουάριου του 2015, το οποίο, όπως προείπα, επίσης πληροφορούμαι από εσάς» είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Έθνος».

Ακόμα και σε αυτό η αλήθεια ήταν μισή. Διότι σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο από τον εν λόγω φορολογικό παράδεισο που είχε φέρει στο φως από τότε το Documento, αποδεικνύει ότι η διαγραφή της Eternia Capital Management έγινε τον Μάρτιο του 2015. Ως εκ τούτου, προέκυπτε η υποχρέωση δήλωσης της συγκεκριμένης εταιρίας στο πόθεν έσχες που καταθέτει το ζεύγος.

Δείτε τα αποκαλυπτικά έγγραφα

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...