Αποχώρησαν από την Εφημερίδα των Συντακτών και έκαναν site που θυμίζει… iefimerida – Τι απαντούν στο όργιο φημών για Βαγγέλη Μαρινάκη

Η Άντα και ο Δημήτρης Ψαρράς μετά από την αποχώρησή τους από την Εφημερίδα των Συντακτών μένουν προς το παρόν χωρίς εφημερίδα και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το «Χωρίς Εφημερίδα». Το νέο σάιτ (με την ηλεκτρονική διεύθυνση x-efimerida.gr) δημιουργήθηκε ως «ένα νέο πείραμα στον χώρο του διαδικτύου» όπως αναφέρουν στο εντιτόριάλ τους, και «θα έχει στόχο να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση όσων συμβαίνουν σήμερα, με εργαλείο τις παλιές και συγχρόνως τόσο συχνά επίκαιρες έρευνες, αναλύσεις και σχόλια που είτε κάναμε σαν ομάδα του “Ιού” είτε ατομικά ο καθένας σε εφημερίδες και περιοδικά».
Στο κείμανό τους διευκρινίζουν ότι το νέο σάιτ «δεν θα είναι “αντικειμενικό”, με τον τρόπο που οι παλιές γενιές των δημοσιογράφων πίστευαν ή προσποιούνταν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Θα είναι, αντίθετα, εξαιρετικά “υποκειμενικό”, μόνο που θα στηρίζει αυτή την “υποκειμενικότητά” του σε τεκμηριωμένες αναλύσεις».

Το «Χωρίς Εφημερίδα» δεν έχει διαφημίσεις και «δεν φιλοδοξεί να καλύψει τη ροή των καθημερινών ειδήσεων». Υπάρχουν σύνδεσμοι με κείμενα των δύο δημοσιογράφων από την Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς και με εκείνα από τη σελίδα του «Ιού» της Ελευθεροτυπίας. Στα θέματα της πρώτης ημέρας, της 21ης Μαΐου, βρίσκουμε εκείνο που αναφέρεται στα «στατιστικά» της ΕΛ.ΑΣ («Όταν οι αριθμοί δεν μιλούν από μόνοι τους»), ένα για πρόσωπα και φορείς της ακροδεξιάς («Ένας Εφιάλτης για τη Νέα Δημοκρατία» ο τίτλος) και ένα για την «Ωδή στη Χαρά» του Σίλερ που επιλέχθηκε ως επίσημος ύμνος της Ε.Ε. αλλά χωρίς να περιλαμβάνει τους στίχους. Στο ίδιο θέμα η ιστοσελίδα προτείνει να ακούσουμε εκτέλεση της «9ης Συμφωνίας» του Μπετόβεν που έχει αναρτήσει στο YouTube ο κρατικός ραδιοσταθμός της Γερμανίας «Deutsche Welle» και εξηγεί τους λόγους αυτής της πρότασης –λόγοι που είναι και πολιτικοί

Ο Δημήτρης και η Άντα Ψαρρά αποχωρώντας με δική τους απόφαση από την Εφ.Συν. είχαν εκφράσει στο αποχαιρετιστήριο κείμενό τους «τη βεβαιότητα ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να στηριχτεί και να πετύχει η συλλογική αυτή προσπάθεια και με σταθερό προσανατολισμό για μια εφημερίδα που να απευθύνεται σε όλο το προοδευτικό φάσμα και κυρίως στον κόσμο της ευρύτερης Αριστεράς, ευχόμαστε σε όλους καλή συνέχεια».

Η διευκρίνηση για την Ελευθεροτυπία του Μαρινάκη

Η αποχώρησή τους συνέπεσε με τις πληροφορίες για την επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και αυτό προκάλεσε τη φήμη ότι στόχος τους είναι να ενταχθούν στο δυναμικό της εφημερίδας με τον πολύ μεγάλης αξίας τίτλο. Τη φήμη αυτή φρόντισαν να διαψεύσουν οι ίδιοι με μήνυμά τους στο οποίο ανέφεραν:

«Αγαπητοί αναγνώστες της Εφ.Συν., επειδή μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής μας από την εφημερίδα διακινούνται ποικίλες ειδήσεις και σχόλια από ειδησεογραφικούς ιστοτόπους για το ότι προσχωρήσαμε στα ΜΜΕ που κατέχει ή που ετοιμάζει ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά μπορεί να τα γράφει ή να τα φαντάζεται όποιος δεν έχει διαβάσει τα κείμενα και τις έρευνές μας.

»Αν κάποιος ερευνά και επικρίνει με σκληρά λόγια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά να ερευνά και να αποκαλύπτει τον τρόπο που πολιτεύεται ο μεγαλοεφοπλιστής και ότι συντάσσεται αυτομάτως στην αυλή του».

Το εντιτόριαλ

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του εντιτόριαλ στο «Χωρίς Εφημερίδα»:

Ποτέ δεν είναι αργά.

  • Μετά από δεκαετίες δουλειάς σε περιοδικά και εφημερίδες αποφασίσαμε να κάνουμε ένα νέο πείραμα στον χώρο του διαδικτύου. Ένα νέο site ανοιχτό και προσβάσιμο και φιλικό σε όλους εκείνους που θέλουν να διαβάσουν τη δική μας ματιά και τις δικές μας αποκαλύψεις για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.
  • Ο ιστότοπος αυτός δεν φιλοδοξεί φυσικά να καλύψει τη ροή των καθημερινών ειδήσεων. Θα έχει στόχο να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση όσων συμβαίνουν σήμερα, με εργαλείο τις παλιές και συγχρόνως τόσο συχνά επίκαιρες έρευνες, αναλύσεις και σχόλια που είτε κάναμε σαν ομάδα του «Ιού» είτε ατομικά ο καθένας σε εφημερίδες και περιοδικά.
  • Το site αυτό δεν θα είναι «αντικειμενικό», με τον τρόπο που οι παλιές γενιές των δημοσιογράφων πίστευαν ή προσποιούνταν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Θα είναι, αντίθετα, εξαιρετικά «υποκειμενικό», μόνο που θα στηρίζει αυτή την «υποκειμενικότητά» του σε τεκμηριωμένες αναλύσεις. Δεν θα είναι «υπερκομματικό». Θα είναι αντίθετα κριτικό προς την κυρίαρχη πολιτική της Δεξιάς που στις μέρες μας σαγηνεύει πολύ ευρύτερους κομματικούς χώρους.
  • Το «Χωρίς Εφημερίδα» θα είναι φιλόξενο σε εκείνους που θα θελήσουν να εισφέρουν επώνυμα τις απόψεις τους σε θέματα που αποτελούν τον βασικό ιστό των προβληματισμών μας. Θα αναδεικνύει κείμενα άλλων σε άλλα μέσα που άξιζε και αξίζει να διαβαστούν.
  • Το site αυτό δεν έχει διαφημίσεις και δεν θα φιλοξενεί σχόλια ούτε θα διαθέτει Facebook, TikTok, Instagram, X κ.λπ. Αυτά τα μέσα δεν έχουν παρά μόνο έμμεση σχέση με τη δημοσιογραφία. Θα έχει απλά ένα mail ως μέσο επικοινωνίας και διαλόγου με τους επισκέπτες του. Η αναδημοσίευση δικών μας κειμένων, ερευνών και video θα είναι ασφαλώς απολύτως ελεύθερη, με μοναδικό όρο την αναφορά στην πηγή.
  • Όπως κάθε αρχή, το ξεκίνημα του «Χωρίς Εφημερίδα» θα έχει δυσκολίες, αλλά ελπίζουμε ότι γρήγορα θα βρούμε τον ρυθμό εκείνο που θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ