Δολιοφθορά Nord Stream: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή της Ρωσίας – Πυρά Λαβρόφ κατά ΕΕ

Τα βέλη του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστρεψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως φαίνεται ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν διεξάγει κανονική έρευνα για μια σειρά εκρήξεων που προκάλεσαν ρωγμές στους αγωγούς αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο, την ώρα που δημοσίευμα της αμερικανικής Washington Post αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για ρωσική εμπλοκή.
“Μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream –τις οποίες, φαίνεται, κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ερευνήσει αντικειμενικά– η Ρωσία σταμάτησε τη μεταφορά αερίου μέσω των βόρειων διαδρομών”, είπε ο Lavrov.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Βρετανία για τις εκρήξεις — ισχυρισμούς που απέρριψε το Λονδίνο.
Ερευνητές στη Σουηδία και τη Δανία λένε πως ήταν τα αποτελέσματα δολιοφθοράς, αν και δεν έχουν κατονομάσει ενδεχόμενους υπόπτους.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή της Ρωσίας

Η Washington Post ανέφερε σήμερα, επικαλούμενη διπλωμάτες και αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, πως δεν έχουν υπάρξει καταληκτικές αποδείξεις που να δείχνουν πως η ίδια η Ρωσία είναι πίσω από τις επιθέσεις, όπως υποστήριξαν κάποιες δυτικές κυβερνήσεις και αναλυτές αμέσως μετά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάποιες από τις πηγές πιστεύουν τώρα πως μπορεί να μην είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ποιος φέρει την ευθύνη.
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 έχουν από κοινού ετήσια ικανότητα μεταφοράς 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων — πάνω από τους μισούς κανονικούς όγκους αερίου που εξάγει η Ρωσία.
Τμήματα του μήκους 1.224 χιλιομέτρων αγωγού, που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, βρίσκονται σε βάθος περίπου 80-100 μέτρων και η Μόσχα λέει πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το αν θα επιχειρηθεί να επιδιορθωθεί.
Η απόδοση της επίθεσης ήταν εξαρχής δύσκολη.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στη μέση της νύχτας στα νοτιοανατολικά του δανέζικου νησιού Bornholm.
Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο επιπλέον εκρήξεις περισσότερες από 12 ώρες αργότερα στα βορειοανατολικά του νησιού.
Δεδομένου του σχετικά μικρού βάθους των κατεστραμμένων αγωγών – περίπου 80 μέτρα στο σημείο της μίας έκρηξης – ένας αριθμός διαφορετικών παραγόντων θα μπορούσε θεωρητικά να έχει πραγματοποιήσει την επίθεση, ενδεχομένως με τη χρήση υποβρύχιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή με τη βοήθεια πλοίων επιφανείας, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο κατάλογος των υπόπτων δεν περιορίζεται μόνο σε χώρες που διαθέτουν επανδρωμένα υποβρύχια ή τεχνογνωσία κατεδάφισης σε μεγάλα βάθη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ